Leteči cirkus Montyja Pythona praznuje 40 let

Pred 40 leti je šesterica igralcev objavila prvo epizodo satirične in nadrealistične komedije Leteči cirkus Montyja Pythona. Serija je z vsebino in stilom orala ledino in kmalu požela svetovno slavo.

Objavljeno
05. oktober 2009 23.23
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
London - Leteči cirkus Montyja Pythona danes praznuje 40 let. Šesterica igralcev je namreč 5. oktobra 1969 objavila prvo epizodo satirične in nadrealistične komedije, s katero so v 70. letih minulega stoletja orali ledino tako kar zadeva vsebino kot stil.

Televizijski šov, ki je skupaj obsegal 45 epizod, so spisali in zaigrali John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin in Graham Chapman. S satiričnim in nadrealističnim humorjem so montypythonovci postali kultni.

 

K njihov svetovni slavi so pripomogli tudi štirje celovečerni filmi, med njimi Monty Python in Sveti Gral ter Brianovo življenje. Ekipa Monty Pythona je posnela tudi več glasbenih albumov, spisala vrsto knjig, gledališko igro in muzikal.

 

Peterica članov ekipe - Chapman je umrl leta 1989 - je ob častitljivi obletnici pripravila dokumentarec, ki predstavlja njihovo zgodovino. S filmom z naslovom "Monty Python: Almost the Truth (The Lawyers Cut)" se je peterica prvič po 20 letih znova združila pri kakšnem projektu.

 

Znova se bodo sešli 15. oktobra, ko bodo v New Yorku prejeli posebno nagrado Britanske akademije za film in televizijo bafta za prispevek k filmu in televiziji. Eno nagrado bafta so že prejeli leta 1987, in sicer za izjemen prispevek k britanski kinematografiji.