Ljubo doma, kdor gnezdo ima

V Krajinskem parku Goričko želijo s selitvijo štorkljinih gnezd iz starih lesenih električnih drogov na železne podstavke, pričvrščene na betonske električne drogove, povečati varnost bivališč dolgonogih ptic.

Objavljeno
12. marec 2011 14.43
Posodobljeno
12. marec 2011 14.56
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Hodoš - V obmejnem Hodošu so selitev opravili delavci murskosoboške enote Elektra Maribor. Štorkjino gnezdo tehta tudi več sto kiloramov, zato je njegova selitev trajala tri ure.

Po besedah Gregorja Domanjka iz Krajinskega parka Goričko so lani in letos s pomočjo delavcev Elektra Maribor preselili gnezda v Domajincih, Domanjševcih, Ropoči, Šalamencih, Kobilju, Moravskih Toplicah, sledili bosta še v Prosenjakovcih in Beznovcih. Denar za nakup materiala za podstavek na Hodošu je prispeval Zavod Vista. Selitev gnezd je le ena od nalog za ohranitev štorkelj. Najpomembnejša je ohranitev narave (travniki vodotoki, koruzna polja itd.), v kateri bodo štorklje našle dovolj hrane že preživetje, je povedel Gregor Domanjko iz KPG.

V Evropi živi 230.000 parov belih štorkelj, od tega 240 parov v Sloveniji, največ v Prekmurju. Prekmurska vas je članica Združenja evropskih vasi štorkelj.