Ljubosumna astronavtka obtožena poskusa ugrabitve

Tožilstvo v ameriški zvezni državi Florida je 43-letno astronavtko Liso Nowak obtožilo poskusa ugrabitve Colleen Shipman, za katero je menila, da ji hoče speljati ljubimca.

Objavljeno
03. marec 2007 12.10
Oboroženo spremstvo
Orlando - Tožilstvo v ameriški zvezni državi Florida je v petek 43-letno astronavtko Liso Nowak obtožilo poskusa ugrabitve Colleen Shipman, za katero je menila, da ji hoče speljati ljubimca, sicer kolega astronavta Williama Oefelina.

Nowakova je 5. februarja prevozila 2000 kilometrov od Houstona do Orlanda, da se sooči s Shipmanovo, pri čemer je postala slavna, ker je nosila astronavtske plenice, da se ji ne bi bilo potrebno zaustavljati za majhno ali veliko potrebo.

Nowakowa je Shipmanovo prestregla na letališču v Orlando in je ni poškodovala, razen tega, da jo je poškropila s solzivcem. Napadena je zatem ušla in dogodek prijavila policiji, ki je astronavtko aretirala in pri njej odkrila zračno pištolo, nož, macolo in nekaj drugih sumljivih reči. Policija je hotela, da se jo obtoži zaradi poskusa umora, tožilstvo pa je uvidelo, da za kaj takšnega ne bo dovolj dokazov, zato je vložilo le obtožnico za poskus ugrabitve in nekaj drugih manjših obtožnic.

Nowakova je do sojenja na prostosti, čeprav pod elektronskim nadzorom, da ne bi spet poskusila kaj podobnega. Vesoljska agencija NASA jo je po dogodku poslala za 30 dni na oddih, vendar pa ni bila odpuščena. Še vedno je tudi predvidena za komuniciranje z astronavti misije raketoplana Atlantis, ki bo poletel v vesolje konec aprila. Nowakova je bila v vesolju lani poleti. NASA je zaradi dogodka sprožila revizijo psihološkega testiranja svojih astronavtov.