Londonski Tower bo po 500 letih stražila ženska

Med zaposlenimi v britanski znamenitosti londonski Tower so na vidiku zgodovinske spremembe. Več kot 500 let so namreč v tej kraljevi utrdbi, kjer so shranjeni kraljevi dragulji, stražili moški.

Objavljeno
03. januar 2007 17.57
London Tower
London - Med zaposlenimi v britanski znamenitosti londonski Tower so na vidiku zgodovinske spremembe. Več kot 500 let so v tej kraljevi utrdbi ob reki Temzi, kjer so shranjeni kraljevi dragulji, zakladi in viteški oklepi, stražili moški, sedaj pa bodo med stražarje zaposlili prvo žensko.

Kot je sporočila tiskovna predstavnica londonskega Towerja Natasha Woollard, stražarke uradno še niso imenovali, zamenjala pa bo kolego, ki se bo upokojil. Kandidatka trenutno služi v britanskih oboroženih silah, 35 stražarjem, ki so tudi vojaki, pa naj bi se pridružila konec letošnjega poletja.

Stražarji Towerja (Yeoman Warders) so bili ustanovljeni leta 1485 kot varnostniki kralja Henrika XVIII. Najbolj znani so po uniformah škrlatne in zlate barve, ki izhajajo iz leta 1552 ter jih nosijo ob posebnih priložnostih. Na Towerju jih je sicer ponavadi mogoče videti le v neformalnih uniformah modro-rdeče barve, ki jih je leta 1858 odobrila kraljica Viktorija.