Maske za konec nasilja

V brazilskem Rio de Janeiru se je začel vsakoletni pustni karneval. Pustno rajanje, ki bo trajalo do troka, bo zaradi nevarnosti uličnega nasilja potekalo ob strogih varnostnih ukrepih.

Objavljeno
17. februar 2007 20.16
začetek karnevala v Rio de Janeiru
Rio de Janeiro - V brazilskem Rio de Janeiru se je danes začel vsakoletni pustni karneval, ki bo trajal do torka. Karneval je v petek po lokalnem času odprl župan Cesar Maia, ki je ob tem simbolično predal ključ mesta kralju karnevala Rei Momu. "Od sedaj naprej bo veselje v mestu," je na slovesnosti poudaril Maia. Vrhunec dogodka, tekmovanje plesnih šol sambe bo potekalo v nedeljo in ponedeljek, kot poročajo tuje tiskovne agencije pa bo letošnji festival potekal tudi v znamenju naraščajočega kriminala.

Pustno rajanje, ki v mestu traja že teden dni, bo po poročanju tujih tiskovnih agencij zaznamovalo predvsem nedavno nasilje, zaradi katerega so mestne oblasti v Riu de Janeiru med pustnim praznovanjem namestile okoli 35.000 pripadnikov varnostnih sil in poostrile varnostne ukrepe.

Med pustnim veseljačenjem zato potekajo tudi številni shodi, na katerih več deset tisoč našemljenih prebivalcev mesta ob zvokih sambe zahteva konec nasilja. "Kaj nam pomaga, če imamo najlepše plaže, vendar pa si zaradi naraščajočega strahu pred nasiljem ne upamo iz hiše," je poudaril organizator akcije Cludio Cruz.

V zadnjih tednih je v Riu de Janeiru prišlo do velikega števila nasilnih dejanj, narašča pa tudi stopnja kriminala.

Kljub temu so hoteli v mestu tudi letos polno zasedeni. Karneval je obiskalo okoli 700.000 tujih in domačih turistov, udeležile pa se ga bodo tudi nekatere slavne osebnosti, kot je na primer ameriški igralec Robert De Niro in pevec Carlos Santana. Vrhunec karnevala bo v nedeljo in ponedeljek, ko bo na stadionu Sambodromo velika pustna povorka in tradicionalno tekmovanje plesnih šol sambe.