Meja se premika čedalje niže

Tudi največji liberalci, ki zagovarjajo načelo Živi in pusti živeti, se sprašujejo, kje postaviti mejo, kadar gre za menjavo spola pri otrocih. Britansko javnost je pred dnevi razburila novica, da se je devetletni fantek vrnil v šolo kot deklica.

Objavljeno
28. september 2009 12.10
S. I.
S. I.
Motnja spolne identitete ni več takšen tabu, kakršen je bila še nedolgo od tega. V dobi, ko so spolne manjšine čedalje bolj deležne enakih pravic kot »mainstreamovsko« prebivalstvo, niti noseči moški niso več nekaj nepredstavljivega. A tudi največji liberalci, ki zagovarjajo načelo Živi in pusti živeti, se sprašujejo, kje postaviti mejo, kadar gre za menjavo spola pri otrocih. Britansko javnost je pred dnevi razburila novica, da se je devetletni fantek vrnil v šolo kot deklica, v dekliški šolski uniformi in z lasmi, spetimi v čop. A to še ni vse: v neki srednji šoli so po poletnih počitnicah dobili novo 12-letno učenko, ki je osnovno šolo končala kot fant.

Novica je različno odjeknila med strokovnjaki za motnje spolne identitete. Iz organizacije Beaumont Society, ki povezuje ljudi, ki so zamenjali spol oziroma se počutijo ujete v tujem telesu, so sporočili, da so bili otroka in njuni starši resno zavedeni. »Takšni otroci bodo nenehno tarče posmeha in ustrahovanja vrstnikov. Že za odraslega je težko zamenjati spol, kaj šele za otroka,« jih povzema Telegraph.

 

Psihoterapevt James Caspian pa nekoliko drugače gleda na zadevo: »Ljudje ne smejo biti presenečeni, da imajo tudi otroci takšne občutke. Bolj preseneča to, da se zna otrok odkrito izreči o svoji spolnosti in da se je družba toliko spremenila, da so ga njegovi najbližji podprli pri odločitvi.«

 

Kakor je britanskemu tabloidu Sun povedala mati sošolca devetletne »deklice«, je njen sin prišel domov in jo vprašal, zakaj je eden od njegovih prijateljev postal deklica. »Mislila sem, da se šali, a ni odnehal, zato sem postala zaskrbljena. Učitelji so otrokom v razredu samo povedali, da jih je zapustil sošolec in da bo njegovo mesto zasedla nova sošolka.«

 

Vodstvo šole, ki je po posvetu s petimi različnimi strokovnjaki podprlo odločitev devetletnega otroka, je sklicalo izredni sestanek, povedalo učencem, kaj se je dejansko zgodilo, in jih opozorilo, da nove učenke ne smejo zafrkavati ali je nadlegovati. Starši, ki so na spletnem socialnem omrežju kritizirali otrokove starše in šolo, so dobili obvestilo policije, da jih lahko tožijo zaradi nadlegovanja, družini »devetletnice« pa je bila dodeljena policijska zaščita.

 

Podobno je bilo na šoli »dvanajstletnice«, ki se pripravlja na hormonsko terapijo in operacijo zamenjave spola. Če se bo to res zgodilo - na Otoku je tak poseg nezakonit, dokler otrok ne pride iz pubertete -, bo postala najmlajši Zemljan, ki si je dal spremeniti spol. Starši so bili ogorčeni, ker jim vodstvo šole ni povedalo, da bi se lahko z učenci pogovorili o spolni identiteti in težavah, povezanih z njo. Sošolci so »deklico« tako zbadali, da je že nekaj dni ni k pouku, njen dom pa varujejo policisti, saj družina dobiva grozilne telefonske klice.

 

David Hawley, ki se ukvarja s svetovanjem pri težavah s spolno identiteto, je Sunu povedal, da je zelo nenavadno, da ima otrok v tej starosti jasno predstavo, kaj hoče biti: »Starši so jo močno podpirali, tako da je zbrala dovolj poguma in šla v šolo ter ugotovila, kako krut je lahko ta svet, kar je v njenih letih zelo težko.«

 

Motnje spolne identitete oziroma spolna disforija, stanje, v katerem se oseba počuti ujeta v telesu napačnega spola, se lahko pokažejo že pri mlajših otrocih. Med bolj znanimi sta nizozemska dečka Willem, ki je prvič šel v šolo v krilcu pri devetih letih, se že v jaslih rad igral s punčkami in se za pusta vedno našemil v princesko, ter Valentin, ki je materi pri štirih letih dejal, da bi si rad »odrezal tička«, pri gledanju risank in filmov pa se je vedno identificiral z ženskimi liki.

 

Doslej najmlajša oseba na svetu, ki si je pri šestnajstih dala z operacijo spremeniti spol, je nemška najstnica Kim Petras, rojena kot Tim. Ko je bil star dve leti, je začel govoriti, da je punčka. Starši so to sprejeli in srečno živeli naprej. Težava pa je nastala s prvimi znaki pubertete. Tim oziroma Kim je bil(a) popolnoma zgrožen(a), da lahko dobi dlake po obrazu in globok glas.

 

Po posvetih s številnimi psihiatri je Tim pri dvanajstih letih opravil hormonsko terapijo, da so ustavili dozorevanje moških spolnih organov in spodbudili razvoj prsi. Konec prejšnjega leta, ko je Kim dopolnila šestnajst let, je imela še zadnjo operacijo in je tudi telesno postala ženska. Zaslovela je že leta 2006, ko je nastopila v oddaji Stern TV, v kateri so jo razglasili za najmlajšega transseksualca na svetu. Delala je kot fotomodel za frizerske salone, trenutno pa se ukvarja s petjem in pripravlja prvi album. Ko so jo po operaciji vprašali, ali se zdaj počuti kot ženska, je odvrnila: »Vedno sem se počutila kot ženska, le v napačnem telesu sem bila ujeta.«

 

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela