Microsoftov protivirusni program padel na testu varnosti

Microsoftov protivirusni program Live OneCare, ki naj bi Windowse varoval pred virusi, je edini izmed 17 programov, ki ni opravil testa varnosti neodvisne raziskovalne skupine.

Objavljeno
06. marec 2007 14.00
Bo Microsoft plačal kazen?
Redmond - Spletni magazin Virus Bulletin je oblikoval neodvisno mednarodno telo z namenom testiranja protivirusnih programov. Le-ti so morali izslediti različne okužene programe z virusi, s črvi in trojanskimi konji. Microsoftov program OneCare je edini izmed 17 programov, ki testa ni opravil. Program je namreč odkril le 82,4 odstotka od pol milijona virusov.

Za Microsoft je to že drugi preizkus v zadnjem mesecu, kjer se njihov izum ni izkazal. Najslabše je prepoznal polimorfne viruse, ki spreminjajo konfiguracijo in okužijo PC.

Microsoft se želi iz testa kaj naučiti


Pri Microsoftu so prepričani, da je program boljši, kot trdi test, zato bodo preučili meteodologijo testiranja in rezultate. Vzeli pa si bodo tudi čas ter pogledali, ali lahko iz testa dobijo kakšne ideje, kako program izboljšati, sa je, tako vsaj trdijo, njihova primarna skrb varnost potrošnikov.

Microsoft naj bi bil tožen zaradi slabe varnosti

Kot poročajo na Slo-techu, ki povzemajo The Inquirer, naj bi Američan Michael Alan Crooker tožil Microsoft, ker njihov operacijski sistem, navkljub zagotovilom, da so Windows XP praktično neprebojni, ni preprečil vdora v njegove osebne podatke. Agenti FBI, ki naj bi Crookerja preiskovali zaradi suma storitve kaznivega dejanja, naj bi vdrli v njegov osebni računalnik in si med drugim ogledali tudi njegove erotične filme.

Crookerja naj bi pod drobnogled vzela FBI, zaradi povezave z orožjem. Med preiskavo naj bi mu med drugim kot dokazno gradivo odvzeli računalnik. Pri pregledu računalnika naj bi agentje uporabili tudi programsko opremo za reševanje podatkov ter tako z diska pobrali tudi nekaj bolj zaupnih datotek - "uživali" naj bi ob ogledu erotičnih filmov, ki jih je osumljenec posnel s svojim dekletom, imeli naj bi vpogled v njegovo zdravstveno kartoteko, družinske slike in pogovore z njegovim odvetnikom.

Američan za vdor v zasebnost krivi Microsoft. Pri nakupu naj bi mu prodajalec namreč zagotovil, da so Windows XP zelo varni, čudno pa naj bi se mu tudi zdelo, kako se lahko nekdo dokoplje do podatkov o obiskanih spletnih straneh, za katere naj bi nastavil, naj se po petih dneh izbrišejo.

Od Microsofta naj bi Crooker zahteval 200.000 dolarjev odškodnine, s HP-jem (le-ti naj bi bili sokrivi, ker se je afera odvila na njegovem sistemu znamke Compaq) pa naj bi se bojda že pogodil.

Kot je zapisano zgoraj, je informacija o tožbi povzeta po časniku The Inquirer, zato je njena verodostojnost vprašljiva.