Mit ali resnica o nosečnosti

V javnomnenjski raziskavi so 1.200 žensk vprašali, če zaupajo stereotipom o nosečnosti. Raziskava je razkrila, da na tem področju vlada kar precejšna zmeda.

Objavljeno
08. september 2009 13.08
Mo. B.
Mo. B.
Washington - V javnomnenjski raziskavi, ki jo je izvedla ameriška humanitarna organizacija "Tommy's and Johnson's Baby", so 1.200 žensk vprašali, če zaupajo stereotipom o nosečnosti, piše Telegraph.co.uk. Vsaka peta vprašana je tako menila, da pekoča hrana lahko pospeši porod, medtem ko je 38 odstotkov vprašanih menilo, da lahko sprožijo porod s pitjem čaja iz malinovih listov. 39 odstotkov vprašanih verjame, da je telesna vadba med nosečnostjo škodljiva, če bodoča mamica ni redno telovadila že pred nosečnostjo. Vprašane tudi menijo, da spanje na hrbtu lahko škodi otroku.

Sharon Broad babica, ki deluje v humanitarni organizaciji, je pojasnila: "Začinjena hrana in pitje čaja iz malinovih listov, žal, ne bosta sprožila poroda. Za to ne obstaja nikakršnega dokaza. Še vedno pa se pogosto srečujem z ženskami, ki v visoki nosečnosti poskušajo sprožiti naraven porod s pomočjo čaja ali začimb. Med mite o nosečnosti, ki ne držijo, spadajo tudi trditve, da če nosečnica nosi plod visoko bo fantek, če med nosečnostjo pije kavo lahko ta poškoduje kožo otroka, prav tako naj bi mu škodovalo spanjem na hrbtu. Je pa spanje na boku v visoki nosečnosti bolj udobno zaradi boljše prekrvavitve."

Raziskava je še pokazala, da vlada velika zmeda o primerni prehrani med nosečnostjo. 62 odstotkov vprašanih žensk tako ne ve, katere vrste sira lahko uživajo med nesrečnostjo ali katero ribo. Polovica vprašanih se ni znala odločiti, ali majoneza nosečnici škodi. Nekaj manj kot polovica vprašanih pa ni znala odgovoriti, koliko kofeina lahko užijejo. Na težave pri izbiri sendviča bi naletelo 33 odstotkov vprašanih.

Broadova je tako pojasnila mnogo dilem, s katerimi so soočene bodoče mamice: "Raziskava je razkrila mnogo različnih stereotipov, ki spremljajo nosečnost. Ta je zelo dober razlog za začetek redne telesne aktivnosti. Pomembno je le, da začnemo počasi. Tako bomo telo kar najbolje pripravili na porod. Ogniti bi se morali le visokim brcam in počepom. Tudi kolesarjenje v visoki nosečnosti ni priporočljivo, saj se lahko spremeni center gravitacije pri bodoči mamici in ta izgubi ravnotežje. Babica ali osebni trener bosta najboljša svetovalca pri izbiri vaj med nosečnostjo. Za začetek pa je najboljši sprehod."