Modni diktaturi se uklanjajo zadnji deli človeškega telesa

Nemčijo, pa ne le Nemčijo, je zajelo friziranje - ne las na glavi, temveč v razkoraku. Tam, kjer so nekoč dlake smele rasti, kakor je hotela mati narava, mora biti zdaj vse pod nadzorom - z britjem, oblikovanjem, puljenjem, najsi bo še tako boleče.

Objavljeno
26. oktober 2009 15.10
Organske kopalke
R.P.
R.P.
Danes bi z omenjanjem svojih obiskov v studiu za piercing ali lepotnih operacij z botoksom na večerni zabavi zbudili v najboljšem primeru priznanje za skrbno nego, v najslabšem pa pomilovanje. Tisto, kar trenutno zagotovi pozornost modi naklonjenih poslušalcev, so izrazi: penisova bradica, pristajalna steza, analno beljenje ... O sramežljivosti se razpravlja prav nesramežljivo.

Nemčijo, pa ne le Nemčijo, je zajelo friziranje - ne las na glavi, temveč v razkoraku. Tam, kjer so nekoč dlake smele rasti, kakor je hotela mati narava, mora biti zdaj vse pod nadzorom - z britjem, oblikovanjem, puljenjem, najsi bo še tako boleče. Puščati dlake ali ne, to je zdaj vprašanje. Ni še prav minila doba samoizmaličevanja s tetoviranjem in luknjanjem najrazličnejših delov telesa, ko se je množično uveljavila nova oblika mazohizma: krčenje goščave pod pasom.

Geslo »Gladko je lepo!« je dolgo veljalo samo za ženske. A potem so si začeli odstranjevati dlake z nog in trebuha tudi moški. Najprej homoseksualci, nato metroseksualci z Davidom Beckhamom na čelu in zdaj heteroseksualci. Til Schweiger, denimo, dela reklamo za aparat za britje po vsem telesu, nogometaša Luco Tonija, ki je še nedavno trdil, da je britje od brade navzdol neumnost, pa so letos na jahti pred Sardinijo videli z do golega obritim spodnjim delom telesa. Bermudski trikotnik je dolgo varovala sramežljivost. Tam je vladala narava in kdor je segel nanj z roko, je veljal za režiserja pornografskih filmov ali za prostitutko. Zdaj pa sta friziranje intimnega dela in brasilian waxing (voskanje po brazilsko) že glavna modna trenda.

Boli kakor porodni krči

Nemška revija Stern navaja primer iz düsseldorfskega studia Senzera za odstranjevanje dlak z voskom: stara znanka pogosto pripelje prijateljico, ki potem vsa na trnih čaka na boleč poseg - nekatere ga primerjajo kar s porodnimi popadki - in nazadnje pobegne iz separeja, še preden se stvar zares začne. Zgolj z obritimi pazduhami. Odstranjevanje dlak z voskom je menda podobno srednjeveški metodi mučenja, ki je, pravijo, Amnesty International pognala na barikade. Stranka, moški ali ženska, zavzame na ležalniku položaj metulja in razkreči noge. Tako imenovana depiladora (brazilska beseda za odstranjevalko dlak) nanese čebelji vosek, segret na 40 stopinj Celzija, na vsa mesta, kjer stranka noče več imeti dlak. V nekaj sekundah se vosek strdi, nato ga depiladora brez milosti sunkovito odstrani. To grozo ponovi kakih tridesetkrat in če še kaj ostane, se s pinceto pikolovsko spravi na zadnjo pomanjkljivost.

Ljubitelji puščave si izberejo Hollywood Cut, popolno odstranitev dlak na venerinem gričku, zunanjem delu sramnih ustnic in zadnjične gube. Za tiste, ki želijo pustiti malo dlak, je primerna za prst široka brazilska pristajalna steza. Moški imajo razen obritosti do golega na voljo penisovo bradico. Oba spola si lahko data posvetliti okolico danke z »analnim beljenjem« in nato v en glas s Sacho Baronom Cohenom oznanjata: »I am bleached and proud!« Peklenske muke očitno nikogar ne odvrnejo. »Ne morete verjeti, kako težko je danes še najti kakega mladega človeka s poraščenim intimnim delom,« je nedavno potarnal režiser Ang Lee v intervjuju o svojem filmu Woodstock.

Znanstvena utemeljitev

Znanstveno se je te teme lotil profesor Elmar Brähler, voditelj oddelka za medicinsko psihologijo in medicinsko sociologijo na leipziški univerzi. Kolegica mu je presenečena pripovedovala, da so bili pri preiskavi plodnosti skoraj vsi moški med nogami popolnoma brez dlak. Rezultati raziskave, ki so jo na univerzi imeli za »svinjarijo«, so bili osupljivi: intimni del si depilira kar 81 odstotkov žensk in 32 odstotkov moških, starih od 18 do 25 let. Enake rezultate je pokazala raziskava Forsa po naročilu Sterna: 45 odstotkov vprašanih je priznalo, da si odstranjuje dlake z genitalij. Brähler našteva tri vzroke za to početje: higieno, estetiko in boljši seks. »Oralni seks je brez dlak kratko in malo boljši, bolje čutiš!« pravi Nina Helbig iz Hamburga, 34-letna mati dveh otrok, ki si že 15 let brije mednožje, resda ne popolnoma, ker noče biti videti enako kot njena štiriletna hči. »Moškim se zdi popolna golota malo preveč gola,« pravi. Pri partnerjih ima rada gola samo moda. »Kdo pa mara dlake v ustih?« se priduša 23-letni hamburški prodajalec Tristan Strecker, ki navija za popolno »plešavost« in slikovito opisuje, kako močno ga vzburja gladka koža. Z misijonarsko vnemo poziva po svetovnem spletu k britju vsega telesa.

Obriti do golega

Popolno obritost telesa hvalijo tudi slavni. Eva Longoria (Razočarane gospodinje) je v enem od intervjuju priznala, da je fanatična privrženka epilacije: »Vsaka ženska bi morala vsaj enkrat v življenju poskusiti voskanje po brazilsko. Seks je po njem tak, da bo postopek ponavljala vedno znova.« Tiffany Dupont iz ameriške nadaljevanke Greek pa je obisk v studiu za odstranjevanje dlak doživela kot grozljivko: »Bilo je, kakor da bi me pičilo 80 komarjev hkrati!«

Da je seks brez dlak boljši od tistega v poraslem stanju, znanstveno ni dokazljivo, pravi Ulrike Brandenburg, predstavnica nemške družbe za raziskave spolnosti. »Res pa ljudje z inscenacijo genitalij gradijo odnos s samimi seboj, sami sebi se zdijo privlačnejši.« Frank Sommer, profesor za raziskovanje zdravja moških na univerzitetni kliniki v Hamburg-Eppendorfu, pa vidi veliko banalnejši razlog za odstranjevanje dlak, vsaj pri moških: penis se tako zdi večji. Zaradi tega učinka so si Egipčani že 4000 let pred našim štetjem odstranjevali dlake s smolo, s kamni ali školjkami. Tudi ženske so bile spodaj brez dlak in ta trend se je ohranil še v antiki, vsaj pri prostitutkah, ki so si jih odstranjevale s ploščicami, grobimi kot smirkov papir. V islamu odstranjevanje dlak okoli sramnih ustnic vsakih 40 dni zapoveduje vera, epilacija je cenjena iz higienskih razlogov. Alahove hčere to opravijo večinoma s halavo, mešanico iz sladkorja in limoninega soka.

V Evropi pa se je videz ženskega mednožja in pazduh nenehno spreminjal.

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela