Na P je in skakalnico ima, a ni Planica

Smučarski skoki v Pertoči na Goričkem so prava eksotika. Trmasti Goričanci so prvo smučarsko skakalnico postavili že pred desetim leti, lansko jesen tudi prenovili in razširili. Novo pertoško »velikanko« je letos preizkusilo slabih štirideset tekmovalcev iz smučarskih klubov severovzhodne Slovenije.

Objavljeno
08. marec 2011 12.09
Posodobljeno
08. marec 2011 12.09
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota
Murska Sobota - Pertoča je vasica na zahodu Goričkega v Prekmurju, o kateri je malokateri Slovenec že kdaj slišal. Pa je v samem Prekmurju nekaj posebnega: čeprav daleč od alpskih vršacev in srednjegorskih smučišč Pohorja, na prenizki nadmorski višini za to, da bi sneg, ki pozimi zapade, obstal dalj časa in torej daleč od vsega dogajanja v zvezi s smučarskimi športi, so tu trmasti Goričanci, zbrani v Športno-kulturno-turističnem društvu Mladost, že pred desetletjem napravili prvo smučarsko skakalnico, ki so jo nenehno predelovali, povečevali in na njej v zimah, ko je bilo snega dovolj, pripravljali tekmovanja v skokih. Takšna, domača tekmovanja, z domačimi skakalci na alpskih smučeh pa špricarji in klobasami na stojnici.

Toda trma in zagnanost članov pertoškega društva, ki jih vodi Jožef Bertalanič, ni popustila in nazadnje so zadevo vzeli tako zares, da so jih morali zares vzeti tudi drugi. Skakalnico v Pertoči so lansko jesen prenovili in razširili po projektih Mirana Lukačka iz Velenja, tako da je sedaj na njej kritična točka pri 35 metrih, njihovo društvo je bilo sprejeto v Smučarsko zvezo Slovenije, nekaj mladih nadebudnežev so lansko leto vozili na treninge na skakalnico s plastiko v Jablanco pri Mariboru in sploh so se zelo resno pripravili na prvo pravo tekmo v skokih, napovedano za minuli konec tedna.

Vse je bilo že zdavnaj nared, le, kot je to zadnja leta v Prekmurju že kar občiajno, snega ni bilo. Pa so si pertoški smučarski delavci od prijateljev v Jablanci izposodili snežni top, pripravili vodo in zadnji teden dni pred tekmo vse noči preživeli ob skakalnici. Porabili so 200.000 litrov vode, 700 litrov dizelskega goriva in po nepreverjenih podatkih tudi 200 litrov domače »rdečke«, da so do nedelje kljub previsokim dnevnim temperaturam pripravili dovolj snega, da so tekmo vendarle lahko izvedli.

Slabih štirideset tekmovalcev iz smučarskih klubov severovzhodne Slovenije je tako preizkusilo novo pertoško »velikanko«, vendar tokrat prekmurskega rekorda 31 metrov, ki je pred časom padel na tekmovanju v Pečarovcih, niso presegli. Bodo pa prihodnje leto, ko bo skakalnica verjetno že opremljena z umetno maso.