Na poroko leta povabljenih 1900 gostov

Britanski princ William in njegova zaročenka Kate Middleton sta na svojo poroko povabila kar 1900 gostov. Med povabljenci so poleg družinskih članov in prijateljev tudi številne kronane glave, tuji voditelji in diplomati.

Objavljeno
19. februar 2011 15.06
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
London - Vabila na kraljevsko poroko, ki jo 29. aprila pripravlja sama britanska kraljica Elizabeta II., so na pošto romala minulo sredo in četrtek, piše slovenska tiskovna agencija STA. Na britanskem dvoru imen povabljencev niso želeli izdati, potrdili so pa, da sta več kot 1000 imen na seznam uvrstila William in Kate osebno. Povabila sta številne družinske člane ter prijatelje z univerze St. Andrews, kjer sta se tudi spoznala.

Med povabljenci je okoli 40 članov tujih kraljevih družin z različnih koncev sveta ter 50 članov britanske kraljeve družine. Med njimi pa ni Sarah Ferguson, nekdanje žene Williamovega strica, princa Andrewa.

Poroke se bo udeležilo še okoli 200 povabljencev iz britanske vlade, parlamenta in diplomatskega zbora, 60 guvernerjev in premierov držav članic Commonwealtha ter 30 članov britanske vojske. Okoli 80 imen je na seznam povabljenih uvrstil Williamov oče, prestolonaslednik princ Charles. Večinoma gre za ljudi iz krogov prinčevih dobrodelnih ustanov.

Vseh 1900 gostov pa ne bo povabljenih na poporočni sprejem v Buckingamsko palačo ter na večerjo k princu Charlesu. Kraljica Elizabeta je na poročno kosilo namreč povabila okoli 600 svatov, na večerjo s plesom, ki jo bo gostil ženinov oče, pa je povabljena še ožja skupina 300 izbrancev.