Na spletu pisma nemških vojakov

Sedemdeset let po začetku 2. svetovne vojne, 1. septembra leta 1939, so pisma, ki so jih s fronte tedaj pisali nemški vojaki, dostopna na spletu.

Objavljeno
26. avgust 2009 14.07
Nemški vojaki v 2. svetovni vojni
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Berlin - Sedemdeset let po začetku II. svetovne vojne, 1. septembra leta 1939, so pisma, ki so jih s fronte tedaj pisali nemški vojaki, poslej dostopna prek spleta. V raziskovalne namene bo Muzej za komunikacije v Berlinu s 1. septembrom najprej dal na razpolago 1200 pisem iz let 1939-1945.

Muzej po lastnih navedbah razpolaga z najbolj obsežno urejeno zbirko nemških pisem z bojišč v I. in II. svetovni vojni. Med drugo vojno je nemška vojna pošta po nekaterih ocenah razposlala 30 do 40 milijard poštnih pošiljk.


"Za večino Nemcev so ta pisma pomenila običajno dolgo pričakovani znak, da so še živi, ter enega najbolj pomembnih sredstev za stik z domačimi, nekakšno nadomestilo za podoživljanje družinskega vsakdana," so zapisali v muzeju. "Znanstveniki danes ta pisma z bojišč berejo kot vire, s pomočjo katerih je moč rekonstruirati tedanja občutenja in razmišljanja."

 

Med najbolj skrbnimi zbiratelji pisem s fronte in raziskovalec na tem področju je bil pisatelj Walter Kempowski (1929-2007), ki je zbrano gradivo obdelal v monumentalnem "kolektivnem dnevniku" pod naslovom "Echolot".