Na spletu razsaja viharnež

Po elektronski pošti se je začel širiti nov črv, ki izkorišča radovednost uporabnikov glede divjanja orkana Kyrill. Tako imenovani "viharni črv" jih poskuša prepričati, da bi odprli okuženo priponko.

Objavljeno
20. januar 2007 15.06
Maribor/Helsinki - Tako imenovani "viharni črv" se širi v elektronskih sporočilih z zadevo "230 dead as storm batters Europe" (230 mrtvih v divjanju viharja po Evropi), so danes sporočili iz mariborskega podjetja Amis, ki v Sloveniji zastopa finsko protivirusno podjetje F-Secure.

Sporočilom je pripeta datoteka (z imeni, kot so na primer Read More.exe, Full Clip.exe), ki vsebuje trojanskega konja Small.DAM. Ko uporabnik priponko odpre, se mu na računalnik namesti program, ki omogoča upravljanje in dostop do računalnika na daljavo.

Po pojasnilih strokovnjakov podjetja F-Secure je očitno cilj avtorjev tega škodljivega programa izkoristiti radovednost uporabnikov interneta, ki jih zanimajo informacije o orkanu Kyrill, ki je v teh dneh pustošil po Evropi in zahteval prek 40 smrtnih žrtev.

F-Secure je prva sporočila, okužena z viharnim črvom, odkril v petek zjutraj, je povedal vodja raziskovalcev v podjetju F-Secure Mikko Hypponen. Dodal je, da je črv okužil že najmanj 10.000 računalnikov po vsem svetu.

"Napadi trojanskih konjev, ki jih nepridipravi razpošiljajo ob različnih dogodkih, so vedno pogostejši. Združbe kriminalcev načrtno izkoriščajo tragedije v upanju, da bodo uspeli okužiti računalnike radovednih uporabnikov," poudarja Hypponen.

Nepridipravi so na primer izkoristili tudi usmrtitev Sadama Huseina, saj so še isti dan pričeli razpošiljati tri različne črve (v priponkah z imeni video_sadan.exe, saddam.morto.scr in sadan.exe).