Na "strehi sveta" najvišje letališče na svetu

Kitajska bo v avtonomni pokrajini Tibet izvedla 180 projektov, za katere bo do leta 2010 namenila več kot 12,9 milijarde dolarjev. Letališče na "strehi sveta" bo zgrajeno na 4300 metrih nadmorske višine.

Objavljeno
01. april 2007 18.14
Peking - Kitajska bo v avtonomni pokrajini Tibet izvedla 180 projektov, za katere bo do leta 2010 namenila več kot 12,9 milijarde dolarjev.

Med drugim bo med projekti, ki naj bi dvignili življenjski standard prebivalcev Tibeta, zgradila tudi letališče v prefekturi Ngari na severu pokrajine. Letališče na "strehi sveta" bo zgrajeno na 4300 metrih nadmorske višine in bo s tem najvišje ležeče letališče na svetu.

Z letališčem do tesnejših povezav

Načrtovano letališče bo sicer že četrto letališče v Tibetu, Kitajska pa želi z njim vzpostaviti še bolj tesno povezavo države s to oddaljeno regijo. Izmed 180 projektov jih bo tudi veliko namenjenih izgradnji infrastrukture, ki bo omogočala višjo kakovost izobraževanja, socialne varnosti in varstva okolja.

V okviru enega izmed projektov naj bi 80 odstotkov vseh tibetanskih vasi povezali s cestami, medtem ko naj bi drugi projekt vsem 2,76 milijona prebivalcem regije zagotovil primerno pitno vodo.

Kitajska vlada zatrjuje, da so projekti namenjeni izboljšanju življenjskega standarda Tibetancev, medtem pa se ti bojijo, da bodo novo letališče in cestne povezave med vasmi omogočilo še večjo poplavo Kitajcev na visoki himalajski planoti. Kitajska si je Tibet priključila leta 1951.