Na suženjstvo spomnili s posebnim dnem

Namestnik britanskega premiera John Prescott je napovedal, da bo Velika Britanija uvedla dan spomina, s katerim se bodo vsako leto spomnili britanske vloge v trgovini s sužnji, kot tudi boja proti njej.

Objavljeno
23. marec 2007 11.30
Sužnji na poti
London - Namestnik britanskega premiera John Prescott je v pogovoru za današnji britanski časnik The Guardian napovedal, da bo Velika Britanija uvedla dan spomina, s katerim se bodo vsako leto spomnili britanske vloge v trgovini s sužnji, kot tudi boja proti njej.

Dan spomina naj bi bil junija, tako kot drugod v Evropi, za vlado in šole pa bi lahko pomenil priložnost za premislek o načinih pomoči sodobni Afriki, je dodal.

Velika Britanija se mora soočiti s svojo preteklostjo

Prescott je omenjeno dejal, medtem ko bo Velika Britanija v nedeljo začela z obeležitvijo 200. obletnice odprave trgovine s sužnji v nekdanjih britanskih kolonijah. "Zapuščina te obletnice bi moral biti določen dan, na katerega bi se morali vprašati, ali lahko še kaj storimo, tako da bi se vsako leto, tako kot holokavsta, ljudje spomnili teh grozot," je dejal.

Po njegovi oceni se v Veliki Britaniji "tako kot glede holokavsta, tudi glede trgovine s sužnji učijo govoriti bolj odprto in iskreno". Meni, da se mora Velika Britanija soočiti s svojo preteklostjo in da bo šla skozi proces samospraševanja.

Britanci so bili najpomembnejši trgovci s sužnji

Poudaril je tudi potrebo po uvrstitvi tega "strašnega obdobja britanske zgodovine" v učni načrt v šolah. "Moramo povedati ustrezno zgodovino, vključno z dobrim, slabim in grozotami. Tako se moramo na primer spomniti, da je parlament dober del stoletja olajševal suženjstvo. Javno mnenje se je spremenilo in nato spremembo vsililo parlamentu," je dodal.

Zakon o odpravi trgovine s sužnji je London sprejel 25. marca 1807, z njim pa je uvedel kazen sto funtov za vsakega sužnja, ki bi ga našli na kaki britanski ladji. Na zakon o odpravi suženjstva pa je bilo treba počakati vse do 1. avgusta 1834, medtem ko so bili sužnji v britanskih kolonijah osvobojeni šele leta 1838.

V britanskih ladjah so čez Atlantski ocean iz Afrike med letom 1700 in začetkom leta 1800 kot sužnje prepeljali skoraj tri milijone Afričanov. Britanci so bili najpomembnejši trgovci s sužnji, sledili pa so jim Francozi in Nizozemci.

Po ocenah zgodovinarjev naj bi Evropejci med letoma 1450 in 1850 kot sužnje prepeljali v Evropo v Ameriko kakih 21 milijonov Afričanov. Mnogi so umrli že na poti.