Najbogatejši Slovenec je Mirko Tuš

Revija Manager je predstavila lestvico 100 najbogatejših Slovencev, na prvo mesto pa se je z 240 milijoni evrov uvrstil celjski podjetnik Mirko Tuš.

Objavljeno
07. marec 2007 16.39
Mirko Tuš
Ljubljana - Revija Manager je predstavila lestvico 100 najbogatejših Slovencev, na prvo mesto pa se je z 240 milijoni evrov uvrstil celjski podjetnik Mirko Tuš. Svojo prvo trgovino na debelo v Slovenskih Konjicah, veliko 250 kvadratnih metrov, je Tuš odprl leta 1989, pred tem pa je bil zaposlen v celjski Kovinotehni kot komercialist, piše omenjena revija.

Medijski (ne)milijonarji

Na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev ni medijsko najbolj razvpitih bogatašev. So pa podjetniki, za katere večina še ni slišala oziroma jih na videz ne pozna. Pojavnost v medijih torej ni premosorazmerna s premoženjem. Večina, ki se pojavlja v medijih kot najbogatejši, je nekje na sredini.

Lestvica razkriva nekatera presenečenja. Med prvimi desetimi recimo ni prvega moža KD Group Matjaža Gantarja, čeprav se v medijih večkrat omenja kot najbogatejši. S 15,4 milijoni evrov se je zavihtel na 33. mesto. Medtem ko bi nekateri na vrhu pričakovali tudi Zorana Jankovića, je ta s 12,1 milijoni evrov zasedel šele 47. mesto.

Najbogatejša Slovenka zasedla 14. mesto

Alenka Žnidaršič Kranjc (Prva pokojninska družba) se je visoko na 14. mestu dokazala med večinoma moško družbo najbogatejših Slovencev. Medtem ko obstaja splošno prepričanje, da je Melanija Knavs najbogatejša Slovenka, revija Manager teh podatkov ne more potrditi. Žena Donalda Trumpa namreč ni želela posredovati podatkov in tako v raziskavi njenega premoženja niso vrednotili.

Zgodba o uspehu

"Tuš je vsakodnevni izkupiček nesel v banko in pretopil v nemške marke. Pa ne le enkrat. Menda se je v Kreditni banki Maribor dalo zamenjati dinarje v marke, potem spet nazaj v dinarje in spet nazaj v marke po večkrat na dan in pri tem vsoto vsakokrat povečati. To je počel, dokler ni tedanji premier Marković za nekaj časa zamrznil tečaj dinarja. Takrat se je moral Tuš namesto v Maribor voziti v Avstrijo po nakup cenejšega blaga, da je njegova trgovina lahko uspešno delala," navaja revija Manager.

Sicer je Tuš leta 2001 za vodenje podjetja nastavil poklicnega managerja Aleksandra Svetelška, njegovo podjetje Engrotuš pa je bilo po letu 2000 kar dvakrat razglašeno za najhitrejšo slovensko gazelo.

Drugouvrščeni Darko Horvat

Drugi najbogatejši Slovenec je Darko Horvat iz Aktive Holdings, katerega premoženje je ocenjeno na 190 milijonov evrov, s 145 milijoni evrov pa mu sledi Igor Lah iz Megafina.

Joc Pečečnik iz Elektronček Groupa razpolaga z 92,5 milijona evrov premoženja, Tomaž Lovše iz Diners Cluba Adriatica pa z 72,8 milijona evrov. Premoženje šestouvrščenega Igorja Akrapoviča, lastnika podjetja Akrapovič, je ocenjeno na 70,9 milijona evrov, družine Anderlič, ki je lastnica Kranjske investicijske družbe, pa na 61,3 milijona evrov.

Družina Polič, ki je lastnica Kanala A, razpolaga s premoženjem v višini 51,5 milijona evrov, predsednik uprave Poteze Branko Drobnak pa s 47,2 milijona evrov. Na desetem mestu je predsednik uprave idrijskega Kolektorja Stojan Petrič, ki ima 47 milijonov evrov vredno premoženje.

Metodologija precej konservativna

Temelj vrednotenja premoženja vseh omenjenih multimilijonarjev je bil posel, s katerim se ukvarjajo, meja za vstop v klub 100 najbogatejših Slovencev pa je bila 7,2 milijona evrov. Reviji Manager so največ preglavic pri zbiranju podatkov povzročali lastniški vozli, ki so vodili do družbe v tujino, katere delniške knjige se ne vodijo v Klirinško depotni družbi. Največja črna lisa pa je poslovanje evidentiranih odvetnikov in notarjev, ki so skoraj kot edina skupina popolnoma skriti javnosti.