Najbolj zaspan narod so Francozi

Tednik The Economist je izdal publikacijo, v kateri je zbranih nekaj najbolj zanimivih dejstev in številk, od tisti običajnih - kje živi največ ljudi, do bolj nenavadnih - kateri je najbolj zaspan narod na svetu.

Objavljeno
18. september 2009 14.29
Ma. J.
Ma. J.
London - Tednik The Economist je izdal publikacijo Pocket World in Figures 2010, v kateri je zbranih nekaj najbolj zanimivih dejstev in številk, od tisti običajnih - kje živi največ ljudi, do bolj nenavadnih - kateri je najbolj zaspan narod na svetu. Nekatere smo zbrali tudi na naši spletni strani.

- Največ ljudi živi na Kitaskem, in sicer 1,3 milijarde, v Indiji pa 1,1 milijarda. Do leta 2025 naj bi bilo število prebivalcev v obeh državah enako - 1,4 milijarde.

- Najhitreje rastočo populacijo ima Niger, najhitreje pa populacija upada v Litvi.

- Pričakovana življenjska doba moških v Afganistanu je 43,4 let, kar je najmanj na celem svetu. Najnižjo pričakovano življenjsko dobo za ženske imajo v Zimbabveju, in sicer 43,8 let.

- Skoraj dvakrat dlje kot ženske v Zimbabveju pa živijo Japonke, ki v povprečju dočakajo 86,2 let. Najdaljšega življenja se lahko moški nadejajo v Andori, in sicer 80,3 let.

- Visoka povprečna starost pomeni tudi staro prebivalstvo, ki je najstarejše na Japonskem, kjer je povprečna starost 44,4 let. Najnižjo povprečno starost pa imajo v Nigru, in sicer samo 15,1 let.

- Največji delež moških na žensko ima Katar, in sicer kar 307 moških na 100 žensk, najnižji pa Latvija, in sicer 90 moških na 100 žensk.

- Država z najvišjim odstotkom delovne populacije so Kajmanski otoki, kjer je zaposlenih 67,7 odstotkov ljudi, najmanj pa je zaposlenih na Zahodnem bregu in v Gazi, in sicer samo 22,2 odstotka populacije.

- Za izobrazbo največ zapravijo na Kubi, najmanj pa v Ekvatorialni Gvineji.

- Med 15 najboljšimi univerzami na svetu so samo britanske in ameriške.

- Največ piva na svetu popijejo v Venezueli, in sicer kar 83 litrov na osebo na leto.
 
- Za „najboljše" kadilce veljajo Grki, ki v povprečju pokadijo 8,1 cigaret na dan.

- Najdlje v svojih obedih uživajo Turki, in sicer kar 162 minut na dan.

- Najbolj zaspan narod na svetu so Francozi, ki v povprečju spijo osem ur in 50 minut na dan.

- Francozi so osvojili še en naslov, in sicer njihovo deželo obišče največ turistov.