Najljubši konjiček Evropejcev je pijančevanje

Nihče ga ne zvrne toliko kot Evropejci. Med prebivalci evropskih držav, ki ga še posebej radi srknejo, izstopajo Irci, Britanci in Finci. Raziskave so pokazale, da odrasel državljan EU spije enajst litrov čistega alkohola na leto.

Objavljeno
21. marec 2007 08.29
Razposajeni angleški navijači
Bruselj - Nihče ga ne zvrne toliko kot Evropejci. Med prebivalci evropskih držav, ki ga še posebej radi srknejo, izstopajo Irci, Britanci in Finci. Izsledki nedavne raziskave EU o povprečni porabi alkohola na državljana Unije so pokazali, da so evropske pivske navade skrb zbujajoče in da bi se stara celina nekega jutra utegnila zbuditi s katastrofalnim mačkom.

Čezmerno opijanje je eden najbolj priljubljenih konjičkov Evropejcev od Cipra do Irske. Študija, katere ugotovitve so objavili prejšnji teden (v sredo, 13. marca), je kot narode, ki se opijanjajo pogosteje in močneje, kot veleva spodobnost, izpostavila Irce, Britance, Fince in Dance.

Na vrhu lestvice Irci


Avtorji raziskave, ki je zajela več kot 28 tisoč ljudi, opravljali pa so jo oktobra in novembra lani, so med drugim ugotovili, da največ alkoholnih pijač steče po grlu mladih. Skoraj petina starih od 15 do 24 let eno za drugo popije več kot pet meric – kar je definicija za pijančevanje (ang. binge drinking). Na vrhu lestvice pijancev so Irci, kar 34 odstotkov vprašanih je priznalo, da se vdaja čezmernemu uživanju alkohola. Sledijo jim Finci, Britanci in Danci s 27-, 24- in 23-odstotnim deležem pijancev. Prav pri dnu pa so Grki in Italijani, predstavniki teh dveh sredozemskih narodov so na vprašanje, ali po njihovem mnenju popijejo preveč, pritrdilno odgovorili le v dveh odstotkih.

Čeprav je odstotek čezmernih uživalcev alkohola v Uniji približno enak, kot ga je razkrila podobna raziskava iz leta 2003, politiki še zdaleč niso ravnodušni do rezultatov. Evropski komisar za zdravje Markos Kyprianou je izrazil »globoko zaskrbljenost zaradi sedanjega položaja«. Britanska vlada ne stoji križem rok: že leta 2006 je začela kampanjo ozaveščanja o pasteh pijančevanja.

Več si preberite v današnjem tiskanem Delu.