Najmanjša papiga na svetu

Znanstveniki so na Papui Novi Gvineji posneli in zabeležili najmanjšo papigo na svetu. Majhna zelena papiga z rumeno-rjavo glavo zraste do 9 centimetrov in tehta približno 11.5 grama.

Objavljeno
08. september 2009 12.08
Mo. B.
Mo. B.
Port Moresby - Po odkritju največje podgane na svetu, ki so jo našli na Papui Novi Gvineji, so znanstveniki posneli in zabeležili tudi najmanjšo papigo na svetu. Ekspedicijska ekipa BBC, ki snema za „Lost Land of the Volcano" je na film ujela dve pritlikavi papigi. Enega od majhnih ptičev je ujel tudi Jack Dumbacher strokovnjak za ptice, ki spremlja ekipo.

Majhna zelena papiga z rumeno-rjavo glavo zraste do 9 centimetrov in tehta približno 11.5 grama.

Razlike med samci in samicami so majhne, samček ima malo bolj izrazito rumeno-rjavo barvo. Snemalec Gordon Buchanan je v deževnem gozdu najprej odkril malo gnezdo, ki je pripadalo paru pritlikavih papig. Ptice gnezdijo v gomilah, ki jih naredijo termiti. Skozi steno gomil se prebijejo s kljunom in kremplji, izkopljejo vdolbino in vanjo odložijo jajca.

Po odkritju gnezda je Buchanan pred gnezdom postavil zasedo in čakal, da se par vrne. Trud je bil kmalu poplačan, ko sta se ptičja starša vrnila h gnezdu.

Pritlikava papiga, ki so jo poimenovali „Buff-faced pygmy parrot" zaradi značilne rumeno-rjave barve glave, se prehranjuje z lišaji in gobami.