Največji svetovni milijarderji - vodi Bill Gates

Raziskava je na svetovno lestvico milijarderjev uvrstila 946 posameznikov, med njimi je 178 novincev, 17 ljudi pa se je po več kot letu dni vrnilo na vroči seznam.

Objavljeno
09. marec 2007 16.33
New York - Ameriška revija Forbes je tudi letos objavila lestvico najbogatejših Zemljanov in tudi letos je na prvem mestu ustanovitelj Microsofta Bill Gates.

Leto 2006 je bilo zelo delovno za Forbesovo ekipo lovcev na bogataše. Na seznam svetovnih bogatašev se je uvrstilo rekordno število ljudi. Med 946 milijarderji je kar 178 novincev.

Bill Gates je že 13 leto zapored najbogatejši človek na svetu. Drugi je Warren Buffett, tretje mesto pa pripada Mehičanu Carlosu Slim Helú. Slednji je v letu 2006 povečal svoje premoženje za neverjetnih 19 milijard in tako postavil rekord desetletja. Njegov mošnjiček je sedaj le za 3 milijarde lažji od Buffettovega in za 7 milijard od prvo uvrščenega Gatesa.

Največ novih imen prihaja iz Rusije (19), Indije (14), Kitajske (13) in Španije (10). Prvega miljarderja pa so dobili tudi Ciprčani, Romuni in Srbi. Novinci so v svet bogatašev "vstopili" na različne načine. Nekateri so obogateli z nepremičninami, drugi s prodajo kave, tretji so uspeli na trgu z mediji.

Statistika pokaže, da je povprečen milijarder star 62 let in je dve leti mlajši kot v letu 2005. Letošnji novinci, kar 60 odstotkov jih je obogatelo iz ničle, pa so celo sedem let mlajši od svojih kolegov na seznamu.

V letu 2006 je kar dve tretjini starih milijarderjev postalo še bogatejših. Kljub zelo uspešnemu letu, pa je iz liste najbogatejših "padlo" 44 posameznikov.

Če se hočete tem bogatašem pridružiti, lahko torej tudi napišete uspešno knjigo ali dobro vodite televizijsko oddajo. Še bolje pa bo, da se lotite nepremičninskih, finančnih, energetskih ali medijskih poslov. Pri tem se vam ni treba pritoževati, če za seboj nimate premožne družine, saj je šestdeset odstotkov Forbesovih milijarderjev začelo iz nič.

Če se vam bo posrečilo, vas morda čaka palača, kakršna je Gatesova v washingtonski Medini, v kateri je samo jedilnica velika tristo kvadratnih metrov. Londonski dom indijskega jeklarskega magnata Lakshmija Mittala, ki premore dvajset garaž, pa je okrašen z enakim marmorjem kakor Tadž Mahal. Warren Buffett iz Berkshire Hathawaya pa še vedno živi v isti hiši v Omahi, ki jo je pred petdesetimi leti kupil za 31.500 dolarjev.

Tako skromni milijarderji so seveda izjeme. Večina si je nakupila palač po vseh koncih sveta ali pa poleg domače vsaj še luksuzno stanovanje na newyorški Park Avenue – denimo naftni magnat David Koch, ki stanuje v osemnajstsobnem dupleksu. Od enega do drugega prebivališča se milijarderji seveda prevažajo s svojimi letali ali z jahtami, a tudi najbogatejši Zemljani niso brez skrbi. Nasprotno, njihovo bogasto so pri reviji Forbes računali 9. februarja ob 9.30 po vzhodnoameriškem času, tri tedne pozneje pa so mednarodne finančne trge pretresli hudi padci. Največjo škodo je menda utrpel Španec Enrique Banuelos: v štirih dneh je menda izgubil kar tretjino premoženja.

Lestvica 20 najbogatejših:

1.William Gates III
2.Warren Buffett
3.Carlos Slim Helu
4.Ingvar Kamprad
5.Lakshmi Mittal
6.Sheldon Adelson
7.Bernard Arnault
8.Amancio Ortega
9.Li Ka-shing
10.David Thomson
11.Larry Ellison
12.Liliane Bettencourt
13.Prince Alwaleed
14.Mukesh Ambani
15.Karl Albrecht
16.Roman Abramovich
17.Stefan Persson
18.Anil Ambani
19.Paul Allen
20.Theo Albrecht