Namesto po grlu v motor

Evropska komisija ima ambiciozen načrt po katerem bi presežke vina, ki ga v ogromnih količinah proizvedejo evropske "vinske" države, z destilacijo predelali v biogorivo ali industrijski alkohol.

Objavljeno
14. junij 2006 19.53
Presežki vina se bodo predelali v biogorivo
Bruselj - Evropska komisija je pred nedavnim razpisala natečaj za destilarne, ki bi predelale presežke vina v gorivo. S presežki se spopadata predvsem Italija in Avstrija. Iz žlahtne kapljice naj bi izdelovali biogorivo ali industrijski alkohol, stroški predelave pa bi znašali 131 milijonov evrov. Francija naj bi se tako odkrižala 1,5 milijona hektolitrov namiznega in prav toliko kakovostnega vina, v Italiji pa naj bi se namesto v kozarcih pivcev znašlo povsod drugod kar 2,5 milijona hektolitrov namiznega in 100 tisoč hektolitrov kakovostnega vina. Čisti alkohol, ki ga bodo tako pridobili, bodo lahko uporabili zgolj v industrijske namene ali kot biogorivo, zato ni bojazni, da bi nižal cene plemenitega soka vinske trte. Evropska komisija ta čas proučuje podobne zahteve po predelavi odvečnih količin vina iz Grčije in Španije. V okviru Evropske unije so vodilne proizvajalke vina Francija, Italija in Španija, vse tri države so iz evropskega proračuna za predelavo presežkov lani prejele 180 milijonov evrov.

Komisarka Marianne Fischer Boel naj bi se zavzemala za odpravo takega orodja za uravnavanje cen na evropskem vinskem trgu, ki je daleč največji na svetu. Fischer Boelova meni, da se Unija mnogo prepogosteje zateka k predelavi odvečnega vina in za to namenja davkoplačevalski denar, čeprav bi se pravzaprav morala preusmeriti v cenovno konkurenčnejše vinarstvo. Predelava hektolitrov vina v biogorivo in industrijski alkohol osuši proračun za kar 1,2 milijarde evrov na leto. "Z destilacijo namiznega in kakovostnega vina le odpravljamo posledice, vzrok pa tiči drugje: Evropska unija proizvede preveč vina, za katerega ji ne uspe najti kupcev. Zato je reforma tega sektorja nujno potrebna," je prepričana komisarka.