Namesto zobatcev ujeli ogromnega lignja

Novozelanski ribiči, ki so v antarktičnih vodah lovili zobatca, so ujeli ogromnega, skoraj pol tone težkega lignja. Verjetno gre za največji primerek te vrste doslej.

Objavljeno
22. februar 2007 18.57
Ribiči so morali zelo previdni in prizadevni, da so ga lahko nepoškodovanega dvignili na krov
Wellington - Novozelanski ribiči, ki so v antarktičnih vodah lovili zobatca, so pri tem ujeli ogromnega, skoraj pol tone težkega lignja. Verjetno gre za največji primerek te vrste doslej.

Minister za ribištvo Jim Anderton je povedal, da so približno 450 kg težkega lignja, ki so ga ribiči ujeli v antakrtičnih vodah, kar dve uri spravljali na kopno. Kot so poročali lokalni mediji je ligenj vrste Mesonychteuthis hamiltoni meril v dolžino kar 10 m in je prvi primerek odraslega velikanskega lignja, ki jim ga je uspelo nepoškodovanega spraviti na kopno. Če bi iz njega pripravili kalamare, bi bi le-ti veliki kot traktorske gume.

Ogromni ligenj, ki živi v globinah antakrtičnega morja je domnevno enake velikosti kot t.i. gigantski oz. orjaški legenj (Achiteutis dux), vendar je veliko težji. Vrsto so prvič odkrili leta 1925, vendar so od takrat našli le malo primerkov. Prvi nepoškodovani primerek takšnega lignja, šlo ja za 150 kg težko, še ne povsem odraslo samico, so našli na površini v Rossovem morju blizu antakrtične obale, aprila leta 2004.

Ribiči so v globokem antarktičnem morju lovili patagonskega zobatca, in so pri tem naključno ujeli lignja, ki je jedel zobatca, je povedal Anderton. “Ligenj je skoraj poginil še preden je dosegel gladino morja in ribiči so morali zelo previdni in prizadevni, da so ga lahko nepoškodovanega dvignili na krov,” je še povedal Anderton. Lignja so ribiči potem zamrznili in ga prepeljali v Novo Zelandijo, kjer so ga predali znanstvenikom v raziskovalne namene.