Napoleon umrl zaradi raka na želodcu?

Najnovejša ugotovitev o vzroku smrti Napoleona Bonaparta potrjuje, da je umrl zaradi raka na želocu. Avtor ugotovitve je Robert M. Gent s Teksaške univerze v Dallasu.

Objavljeno
18. januar 2007 15.28
Napoleon
Pariz/New York - O vzroku smrti francoskega cesarja in vojskovodje Napoleona Bonaparta so se do danes pojavile najrazličnejše teorije. Najnovejša ugotovitev, katere avtor je Robert M. Genta s Teksaške univerze v Dallasu, potrjuje prejšnja mnenja, da je Napoleon umrl zaradi raka na želodcu.

Francoski general, ki se je 15. avgust 1769 rodil v Ajacciu na Korziki, je umrl 5. maja 1821 na otoku Sveta Helena, kamor so ga izgnali po porazu v bitki z Angleži in Prusi pri Waterlooju leta 1815. Potem ko je analiza vzorca njegovih las leta 1961 pokazala na povišano stopnjo arzenika, se v javnosti razširile teorije, da je bil zastrupljen.

Genta, ki sicer ni mogel 100-odstotno izključiti možnosti zastrupitve, je s skupino mednarodnih strokovnjakov preučil obdukcijsko poročilo iz leta 1821, Napoleonovo klinično zgodovino in jih primerjal s podatki 135 bolnikov, ki so imeli raka na želodcu. Strokovnjaki so se strinjali z ugotovitvijo, da je Napoleon umrl zaradi raka na želodcu. Glede na podatke, ki jih navaja prvo poročilo, so med drugim menili, da je bil rak že tako daleč, da ga s sodobno tehnologijo ne bi bilo več mogoče zdraviti.