NASA odpustila ljubosumno astronavtko

Ameriška vesoljska agencija NASA je odpustila astronavtko Liso Nowak, ki je na Floridi obtožena poskusa ugrabitve tekmice za naklonjenost ljubimca.

Objavljeno
08. marec 2007 10.00
Oboroženo spremstvo
Cape Canaveral - Ameriška vesoljska agencija NASA je v sredo odpustila 43-letno astronavtko Liso Nowak, ki je na Floridi obtožena poskusa ugrabitve tekmice za naklonjenost ljubimca, prav tako astronavta. NASA trdi, da to še ne pomeni, da menijo, da je kriva, ampak ne morejo storiti drugega. Nowakova ni uradno zaposlena pri NASA, ampak je še vedno mornariška častnica na delu pri NASA, zato jo lahko le pošljejo nazaj k mornarici.

Če bi bila zaposlena pri NASA, bi jo lahko suspendirali, poslali na plačan ali neplačan dopust, ker pa je uradno zaposlena pri mornarici, se je lahko elegantno znebijo in upajo, da se bo zanimanje preusmerilo drugam. Nowakova bo po novem delala v mornariškem vadbišču v mestu Corpus Christi v Teksasu. Predmet poželenja Nowakove in Collen Shipman, pilot raketoplana Bill Oefelin za zdaj ostaja pri NASA.

Nowakova je doslej prva astronavtka, ki jo je NASA odpustila in prva aktivna astronavtka, ki je bila obtožena za kaznivo dejanje. Nowakova je pred mesecem dni brez postanka s plenicami vozila iz Houstona do Orlanda, kjer je prestregla Shipmanovo, potem ko je odkrila nekaj vročih elektronskih sporočil med njo in Oefelinom. Na parkirišču letališča v Orlandu je Shipmanovo pošpricala s solzivcem, vendar je slednja ušla in kmalu za tem je policija napadalko aretirala.