Našli »mlajšo sestro« slovitega Stonehenga

Arheologi so le miljo od slovitega spomenika Stonehenge odkrili še eno predzgodovinsko najdišče, ki so ga poimenovali Bluehenge. Spomenik je nekoč sestavljalo 27 pokončno stoječih kamnov modre barve.

Objavljeno
03. oktober 2009 21.04
Ma. J.
Ma. J.
London - Arheologi so le miljo od slovitega megalitskega spomenika Stonehenge odkrili še eno predzgodovinsko najdišče, ki so ga poimenovali Bluehenge. Okrogel spomenik je nekoč sestavljalo 27 pokončno stoječih kamnov modre barve.

Bluehenge je bil postavljen pred 5000 leti, približno ob tistem času pa so začeli graditi tudi Stonehenge. Kroga sta zobu časa skupaj kljubovala stotine let, potem so Bluehenge porušili in z njegovimi kamni povečali Stonehenge. Vse, kar je do današnjih dni ostalo od manjšega kroga, so vdolbine, v katerih je bilo postavljenih 27 velikanskih kamnov. Njihovi delci, ki so jih našli v vdolbinah, so po mnenju raziskovalcev enaki kot tisti, ki sestavljajo Stonehenge.

Krog, ki so ga skrivaj izkopali med poletjem, je po mnenju arheologov eno najpomembnejših odkritij v zadnjih desetletjih. Spomenik je odkril profesor Mike Parker Pearson iz sheffieldske univerze, ki je prepričan, da so oba kroga uporabljali pri obredih življenja in smrti, nekateri drugi arheologi pa menijo, da o namembnosti krogov ne moremo biti prepričani, saj sta bila v vsej svoji zgodovini najverjetneje namenjena različnim stvarem.