Naveličani terase? Pozidajte, naselite.

V biroju Andrew Maynard Architects so prenovili staro hišo v najožjem središču Sydneya, pri čemer so izrabili tudi tisto, ker je v minulih časih služilo kot terasa. Postavili so konstrukcijo, ki v težko viktorijansko posest vnaša lahkotnost in igrivost.

Objavljeno
07. marec 2011 10.03
Posodobljeno
07. marec 2011 10.36
Ka. C.
Ka. C.
V biroju Andrew Maynard Architects opozarjajo, da je poseben element prenove visok zid, ki je daleč nad urbanistično dovoljenimi merami, vendar pa je tako star, da se je v bistvu izognil sodobnim smernicam urejanja mestnega okolja. Kljub temu pa tudi visoki zidovi niso bili dovolj, da strehe novogradnje ne bi prisilile, da se dokaj strmo spušča k stiku.

Budžet za prenovo obstoječe stavbe v kotu posesti in dodajanje nove, ki ponuja 120 kvadatnih metrov novih bivalnih povšin, je bil pol milijona avstralskih dolarjev. Od tod verjetno tudi svoboda za številne simpatične arhitekturne rešitve, ki za novi center tega domovanja postavljajo majhno dvorišče z bazenčkom (ki ga je mogoče pokriti s pomičnim steklenim podom), proti kateremu se novozgrajena struktura v celoti odpira s steklenimi površinami. Na drugih straneh, ki gledajo k javnim površinam, je razmeroma konzervativna in zaprta.

Igrivost stavbe je predvsem v kombinaciji materialov - kovine, lesa in predvsem avtentičnega opečnega zidu, pa s prostodušno odprtostjo notranjosti hiše navzven - seveda v premišljenih okvirih, ki prebivalcev ne omejuje pri njihovem bivanju.

Obsežno fotogalerijo prenovljene hiše najdete na novi spletni strani www.deloindom.si.