Ne hodite v Dallas, če ne govorite angleško

Predstavnik policije v Dallasu v ameriški zvezni državi Teksas se je moral v petek opravičiti, potem ko so v javnosti pricurljale informacije, da so policisti najmanj 39 ljudem izrekli denarno kazen, ker ti niso govorili angleško.

Objavljeno
24. oktober 2009 12.44
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Dallas - "Bil sem presenečen, zaprepaden, ko sem ugotovil, da se kaj takega lahko zgodi v mestu, kot je Dallas, ki je zelo raznoliko mesto," je na novinarski konferenci povedal načelnik policije David Kunkle. "Pripadnikom špansko govoreče skupnosti se opravičujem," je dodal.

Afera je v javnosti izbruhnila, ko se je neka ženska obrnila pred sodišče z namenom izpodbijati kazen, ki ji jo je izrekel mlad policisti z utemeljitvijo, "da je voznica, ki ne govori angleško". Kunkle je v petek povedal, da so v policiji pregledali dosjeje in našli še 38 primerov kazni zaradi podobnih "prekrškov". Tovrstne kazni je v zadnjih treh letih izrekalo šest policistov.

Načelnik policije je ob tem poudaril, da bodo vsem neupravičeno kaznovanim vrnili denar, proti šesterici policistov pa je napovedal preiskavo. Hkrati je menil, da so policisti zgolj napačno razlagali zakon države Teksas, to je da so ga zamenjali z zvezno direktivo, ki od voznikov komercialnih vozil zahteva zadostno poznavanje angleškega jezika.