Še nikoli v zgodovini se o različnih dietah in kuharskih receptih ni govorilo toliko kot danes. Kot pravi francoski dietetik Michel Montignac, v razvitih družbah skorajda ne velja več rek »jem, da živim«, ampak je postalo bolj razširjeno razmišljanje »živim, da jem« ali pa »jem, torej hujšam«. Vse shujševalne diete seveda niso nedolžne; nekatere lahko privedejo tudi do resnih prehranjevalnih motenj. Za zdravo hujšanje je najbolj učinkovita vključitev v strokovni program. Predvsem pa velja, da za pridobivanje in ohranjanje vitke postave ni potrebno nenehno odrekanje hrani; ključnega pomena sta gibanje in zdrav način življenja.
Čezmerna telesna teža in debelost sta vzrok za skoraj osemdeset odstotkov vseh primerov diabetesa tipa II, za tretjino ishemičnih bolezni srca in vsaj polovico primerov povišanega krvnega tlaka, zato je hujšanje nemalokrat nujno iz zdravstvenih razlogov. Poleg genetskih dejavnikov, ki imajo pomembno vlogo pri nagnjenosti k debelosti, pa nanjo vplivajo tudi okoljski dejavniki (sem, denimo, sodita prehrana in telesna dejavnost). Zato je debelost pogostejša pri tistih, ki s hrano in pijačo zaužijejo več energije, kot je porabijo.
Uravnotežene in škodljive diete
Shujševalne diete so praviloma usmerjene na estetski videz telesa, in ne na izboljšanje zdravstvenega stanja. Glede na sestavo jih delimo na diete z zelo malo kalorijami (okoli 800 kcal/dan ali celo manj), malo maščobami in malo ogljikovimi hidrati (Atkinsova dieta, dieta South Beach, The Zone ...). Pogosti sta tudi ločevalna dieta ali dieta, pri kateri se uživa več beljakovin.
Nekateri poskušajo svojo telesno težo zmanjšati tudi z dietami, pri katerih uživajo kapsule, tabletke, čaje, praške ali napitke, z dietami na osnovi krvnih skupin ali dietami s snovmi, ki niso primerne za hranjenje (ginseng, guar guma, aloa, bitter orange, krom itd.). Pri dietah z zelo malo kalorijami, ki obljubljajo hitro hujšanje, telo izgubi predvsem mišično maso in vodo, maščobnega tkiva pa zelo malo. Te praviloma ne prinašajo trajnega uspeha, mogoč je tudi t. i. »jo-jo učinek«, kjer se po koncu dietnega prehranjevanja vsa izgubljena telesna teža vrne ali se celo poveča. Strokovnjaki opozarjajo, da imajo te diete lahko škodljive posledice. Njihova pomanjkljivost je v tem, da niso pestro sestavljene in ne vsebujejo dovolj nujnih esencialnih hranilnih snovi za telo, kar lahko vodi k boleznim, psihičnim spremembam, motnjam krvnega obtoka in srčnega utripa.
Primernejši so jedilniki ogljikohidratne diete, ki naj bi ga sestavljalo skoraj dve tretjini ogljikovih hidratov, beljakovinske z vsaj 30 odstotki beljakovin in maščobne s tretjino maščob. Ločevalna dieta, pri kateri naj bi isti dan ne uživali beljakovin in ogljikovih hidratov, je tudi pri nas vedno bolj priljubljena, čeprav je ne podpira nobena strokovno utemeljena razlaga.
Bolj raziskana je dieta DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension), usmerjena v zniževanje krvnega tlaka. Metoda temelji na zdravi in uravnoteženi prehrani z veliko sadja, zelenjave in nemastnih mlečnih proizvodov ter zmanjšanju vnosa maščob in enostavnih sladkorjev. Takšna hrana je bogata s fitokemikalijami (mednje sodijo tudi vlaknine, kalcij, kalij, magnezij), ki naj bi ugodno vplivale na višino krvnega tlaka, na srce in ožilje ter na zniževanje holesterola.
Zdravljenje debelosti
Za zdravo hujšanje je priporočljiva vključitev v program hujšanja, ki ga vodi zdravnik oziroma klinični dietetik. Tovrstno zdravljenje debelosti je usmerjeno v somatsko in psihično komponento posameznika ter vodi v korenito spremembo življenjskega sloga. Pri pripravi diete pa se upoštevajo fiziološke in psihološke lastnosti posameznika. Vsako hitro in nestrokovno vodeno hujšanje namreč obremenjuje telo, ga izčrpa ter osiromaši zaloge vitaminov, mineralov in drugih, za telo nujno potrebnih hranilnih snovi. Kapsule, tabletke, čaji, praški in napitki, ki obljubljajo hujšanje, lahko zdravju škodijo, so neučinkoviti in zavajajoči. Nepravilno zdravljenje lahko vodi v razvoj novih bolezni.
Pri pravilnih dietah hujšamo počasi, dnevni energijski vnos zmanjšamo za največ 500 kalorij in izgubimo največ kilogram telesne teže na teden. Spremeniti je treba tudi sestavo hrane in povečati telesno dejavnost.
Iz tiskane izdaje Dela