Nemška vesoljska agencija pripravlja polet na Luno

Nemška vesoljska agencija bo do leta 2013 pripravljena v Lunino orbito poslati plovilo brez človeške posadke. Po nekaterih ocenah naj bi ambiciozni načrt stal nekje med 300 in 400 milijoni evrov.

Objavljeno
01. marec 2007 18.04
Bo jutri luna res modre barve?
Berlin - Vodja nemškega vesoljskega programa Walter Doellinger je za nemški Financial Times danes povedal, da se nemška vesoljska agencija pripravlja na misijo na Luno in da bo do leta 2013 pripravljena v Lunino orbito poslati plovilo brez človeške posadke. "Želimo pokazati, da Nemčija ima potrebno znanje," je ob predstavitvi ambicioznih načrtov v nemškem bundestagu povedal Doellinger.

Zvezna vlada projekt podrobno preučuje

Doellinger je dejal, da zvezna vlada projekt podrobno preučuje, predstavnik finančnega ministrstva Helge Engelhard pa je povedal, da je Berlin "dokaj naklonjen" poletu na Luno, a dodal, da bo morala imeti misija jasno zastavljene znanstvene cilje.

Po nekaterih ocenah naj bi misija na Luno Nemčijo - z uspešnim preizkusom zloglasne balistične rakete V-2 v 40-ih letih 20. stoletja je bila prva država, ki je v vesolje izstrelila plovilo - stala nekje med 300 in 400 milijoni evrov. Podobne načrte o misiji na Luno sicer trenutno preučujeta tudi Velika Britanija in Italija.