Nemški starši otroku lahko dajo ime Džihad

Nemško sodišče je presodilo, da Nemec egiptovskega rodu svojemu sinu lahko da ime Džihad, kar v arabščini pomeni sveta vojna. Oče Reda Seyam se je na sodišče obrnil, potem ko so mu uradniki preprečili, da bi ime Džihad zapisal v rojstni list.

Objavljeno
03. september 2009 12.21
Z odločitvijo za otroke še vedno preveč odlašajo
Ba. P./STA
Ba. P./STA
Berlin - Nemško sodišče je v sredo presodilo, da Nemec egiptovskega rodu svojemu sinu lahko da ime Džihad (po nemško Djehad), kar v arabščini pomeni sveta vojna. Oče Reda Seyam se je na sodišče obrnil, potem ko so mu uradniki preprečili, da bi ime Džihad zapisal v rojstni list. Sodišče v Berlinu je v sodbi zapisalo, da ima Džihad, ki je pogosto ime v muslimanskem svetu, po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 zelo negativne konotacije, a je v osnovi "neškodljivo". "Starša z izbiro imena Džihad nista ogrozila dobrobiti otroka," je presodilo sodišče.

"Dejstvo, da so skrajni islamisti v zadnjem času to besedo uporabili v smislu oboroženega boja proti nevernikom z uporabo terorističnih sredstev, pa pri tem nič ne spremeni," je še navedlo sodišče.

V Nemčiji se sicer pogosto pojavljajo spori med starši z nenavadno izbiro imen za otroke in uradniki, ki takih imen nočejo vpisati v register. Oblasti so na primer prepovedale ime Borussia (ime nogometnega kluba), Heydrich (ime funkcionarja SS v času nacizma) ali Tom Tom (ime znamke navigacijske naprave).

Na drugi strani pa lahko nemški starši svoje otroke med drugim poimenujejo November (tako dečke kot deklice) ali Fanta (deklice).