Nepismenost se povečuje

Ministrstvo za izobraževanje išče razloge za povečanje nepismenosti med revno mladino s podeželja, ki opušča šolanje, saj v delu v mestih vidijo priložnosti za boljše življenje.

Objavljeno
02. april 2007 15.29
Kitajski šolarji
Peking - Na Kitajskem se je kljub prizadevanjem vlade število nepismenih oseb med letoma 2000 in 2005 povečalo za 30 milijonov, kar tamkajšnjemu ministrstvu za izobraževanje povzroča sive lase.

Nepismenost ima gromozanski vpliv na družbo

Leta 2005 je bilo na Kitajskem nepismenih 116 milijonov oseb, glavni razlog pa naj bi bilo pomanjkljivo šolanje prebivalcev na podeželju. Časnik China Daily navaja uslužbenca na ministrstvu za izobraževanje, ki pravi, da je razlog za povečanje nepismenosti treba iskati med revno mladino s podeželja, ki kljub vladnim programom za vzpodbujanje pismenosti, ki so nekoč že obrodili sadove, predčasno opušča šolanje in zapušča domove, saj v delu v mestih vidijo priložnosti za boljše življenje.

"Razmere so zaskrbljujoče," je povedal Gao Xuegui, ki se na ministrstvu za izobraževanje ukvarja s problemom nepismenosti. "Nepismenost ni le problem izobraževanja, ima tudi gromozanski vpliv na družbo," je opozoril. Po njegovem mnenju je razlog za takšne razmere tudi neprimerno vlaganje v izobraževanje ter dejstvo, da zgodnji uspeh v boju proti nepismenosti nekaterih lokalnih organov ni spodbudil k nadaljevanju s to dejavnostjo, ampak so svoje programe za vzpodbujanje pismenosti raje predčasno opustili.

Pismen tisti, ki zna brati in napisati 1500 kitajskih pismenk

Glede na kitajske standarde je sicer pismen tisti, ki zna brati in napisati 1500 kitajskih pismenk, medtem ko se od diplomantov zahteva poznavanje od 7000 do 10.000 pismenk. Na začetku 20. stoletja je bila nepismena večina Kitajcev, a so poenostavitev kitajskih pismenk in kampanje za spodbujanje izobraževanja pripomogle k večanju števila pismenih oseb. Po navedbah ZN naj bi bilo leta 2000 pismenih 90 odstotkov odraslih Kitajcev.

Z letošnjim letom devetletno obvezno šolanje brezplačno

V dobri veri, da bi otroke spodbudili k šolanju, je kitajska vlada objavila novico, da bo z letošnjim letom devetletno obvezno šolanje brezplačno. Ministrstvo za izobraževanje pa upa, da bo letos dobilo 100 milijonov juanov (12,9 milijona ameriških dolarjev) v primerjavi z osmimi milijoni (1,03 milijona dolarjev) leta 2006, ki jih bo vložilo v boj proti nepismenosti.