New Yorku grozi urbani infarkt

Newyorški župan Michael Bloomberg in urbanistični strokovnjaki so opozarjajo, da se bo New York do leta 2030 "zadušil", če ne bodo posodabili njegove infrastrukture.

Objavljeno
15. december 2006 10.04
Župan New Yorka, Michael Bloomberg, pozdravlja udeležence nacionalne konference
New York - Župan Michael Bloomberg in skupina različnih urbanističnih strokovnjakov so na skupni predstavitvi opozorili, da se bo mesto New York do leta 2030 "zadušilo", če ne bodo sprejeli nujnih ukrepov za začetek posodabljanja prometne, energetske in stanovanjske infrastrukture. New York ima trenutno 8,2 milijona prebivalcev, do leta 2030 pa naj bi se povečalo za najmanj dodaten milijon.

Prebivalci New Yorka so na predstavitvi lahko izvedeli nekaj zaskrbljujočih napovedi. V naslednjih letih bo že sedaj obremenjeno cestno omrežje povsem zablokirano in vožnja v in iz službe bo trajala kar ves dan. Sistem podzemne železnice, ki so ga začeli graditi leta 1901, je potreben nujne posodobitve in širitve. Sistem med drugim uporablja signalizacijo in električni sistem, ki so ga zgradili v času druge svetovne vojne.

Potrebno bo na tisoče novih stanovanj, takšnih, ki si jih bodo ljudje lahko privoščili. Že sedaj tretjina vseh najemnikov v mestu odšteje več kot polovico svoje plače za najemnine. Električno omrežje, ki so ga zgradili leta 1920, pa bo preobremenjeno že leta 2012.