Nosorogu odrežejo rog še živemu

»Ob jezeru v narodnem parku smo našli samca nosoroga s kroglo v glavi. Grozljiv prizor: živali so odrezali rog še živi!« Gozdni čuvaj Narendra Man Babu Pradhan se spači od besa.

Objavljeno
10. november 2009 21.12
A. Z.
A. Z.
»Ob jezeru v narodnem parku smo našli samca nosoroga s kroglo v glavi. Grozljiv prizor: živali so odrezali rog še živi!« Gozdni čuvaj Narendra Man Babu Pradhan, eden najbolj zavzetih preganjalcev divjega lova v Nepalu, se spači od besa. O umirajoči živali so ga obvestili turistični vodniki, ki so jo našli. Hujšega zločina ne pomni v svoji dvajsetletni karieri. Storil je vse, da bi pomagal trpeči živali, a zaman. Poginila je dva tedna pozneje.

Narodni park Čitvan na jugozahodu Nepala, eno od zaščitenih območij svetovne dediščine pod okriljem Unesca, je priljubljena turistična točka tujcev. Nepal je tudi kot nalašč za divji lov, ki se po vseh znamenjih sodeč stopnjuje. Ta država je zaradi lege med Indijo, od koder izvira »blago«, in Kitajsko, ki je potencialni trg, postala središče ilegalne trgovine z živalskimi deli. Zaradi prepustne meje, nesodelovanja med državami sosedami in politične nestabilnosti Nepala je ta država pravi raj za zločince s puškami in podtalnimi zvezami. Izginjanje tigrov, zasegi kož, kosti in rogov nosorogov so očitna znamenja, da se divji lov in tihotapljenje nezadržno širita, pravi Šiva Radž Bata, predstavnik nepalskega oddelka za narodne parke in ohranjanje divjine. Zadnja je že kritično ogrožena. Park Čitvan je v zadnjih 18 mesecih izgubil 24 nosorogov - kar 17 so jih ubili divji lovci. Tudi tigri izginjajo. Nazadnje so v nepalskih parkih našteli 121 odraslih tigrov. V dveh parkih na jugozahodu države se je njihovo število zmanjšalo za 60 odstotkov, s 65 na 26.

Predsednik Svetovne banke Robert Zoellick je v videosporočilu, ki ga je konec oktobra poslal forumu za ohranjanje tigrov, opozoril, da so ilegalni trgovci in divji lovci bolje organizirani kakor politiki in varuhi narave. »Nezakonita trgovina z divjimi živalmi v Aziji je po našem mnenju vredna deset milijard dolarjev na leto. Prekašata jo samo še trgovina z orožjem in tihotapljenje mamil.« Samir Sinh, voditelj Traffic India, združenja za nadzor nad trgovino z divjimi živalmi in rastlinami, se strinja z Zoellickovo oceno: »Težko bo zmagati v boju proti tihotapcem, če države ne bodo sodelovale in se redno medsebojno obveščale.«
 
Več v sredini tiskani izdaji Dela