Nov rekord v letenju z balonom

Britanskemu avanturistu Davidu Hemplemanu -Adamsu je uspelo podreti svetovni rekord v letenju z balonom. V zraku je preživel kar 14 ur in 15 minut, v tem času pa je preletel obsežen del ZDA.

Objavljeno
20. september 2009 15.58
Da. O.
Da. O.

Washington – Britanskemu avanturistu Davidu Hemplemanu-Adamsu je uspelo podreti svetovni rekord v letenju z balonom na vroči zrak. David je namreč v zraku preživel 14 ur in 15 minut in v tem času preletel obsežen del ZDA. S tem podvigom je podrl rekord, ki je bil star kar 26 let, čas letenja pa je znašal osem ur in 12 minut.


52- letni David je svoj podvig opisal kot "naravnost fantastičen“, saj se je v času letenja soočal z številnimi težavami kot so močni vetrovi ter izogibanje radijskim antenam, ki segajo visoko v nebo. David pojasnuje: "To je bila prava preizkušnja mojih sposobnosti. Letel sem namreč tako blizu anten, da sem dejansko slišal njihovo brnenje.“


Njegov največji strah je bilo letenje nad jezeri, saj bi se v primeru strmoglavljenja znašel v resni nevarnosti. "Zelo mi je pomagala tudi moja ekipa, saj mi brez nje ne bi uspelo doseči zastavljenih ciljev. Moja srečna maskota je Nigel Mitchell, ki je s tal skrbno nadzoroval moje letenje,“ je še pohvalil svojo ekipo.

 

Kot piše britanski Telegraph, se je po njegovih stopinjah podala tudi 19- letna hči Alice, ki se je prav tako vpisala v tečaj letenja z balonom. "Že na prvih preizkušnjah je bila boljša od mene. Mislim, da ne bo dolgo, ko bo prav moja hči podrla novo postavljene rekorde“, je bil navdušen David.


David je že v preteklosti podrl kar nekaj zanimiv rekordov, še najbolj pa izstopajo njegovi plezalski podvigi. David je kot prvi človek v zgodovini preplezal najvišje vrhove vseh sedmih kontinentov (Mount Everest, Kilimandžaro, Elbrus, Akonkagua, Kosciuskas, McKinley in Mount Vinson), s čimer se je zapisal v zgodovino.