Objemi za toplejšo Slovenijo

Po ulicah slovenskih mest hodijo ljudje z napisi "zastonj objem", ko objemajo vse željne objema. Sporočilo akcije - "vsi smo enaki".

Objavljeno
21. december 2006 15.45
Brezplačni objemi v mestih
Ljubljana - Po ulicah slovenskih mest zadnjih nekaj tednov hodijo ljudje z napisi "zastonj objem", ko objemajo vse željne objema. Začetnik te akcije v Sloveniji je 22-letni študent mednarodnih odnosov ljubljanske Fakultete za družbene vede Matej Sedmak. Kot pravi, je njegov življenjski cilj narediti svet prijaznejši s toplejšimi odnosi med ljudmi, kajti po njegovem mnenju smo ljudje veliko preveč odtujeni. Ta akcija je tako "nekak vročičen poskus topitve ledu".

Zastonj objem

Sedmak ni začetnik akcije Zastonj objem. Prav tako ni začetnik avstralski moški, ki se pojavlja na popularnem videu na internetu in se je poimenoval Juan Mann. "Iz istega razloga kot jaz Peacehiker. Ker ne želi poudarjati svoje identitete pač pa idejo zadaj," je povedal Sedmak. Tako je po njegovih besedah v zadnjih treh tednih število članov "objemčkov" naraslo na 155 aktivnih, ki sestavljajo neformalno združenje, ki je postavljeno na spletni strani www.objemislovenijo.net.

Projekt je povsem neprofiten in ne širi nobene ideologije. " Ničesar ne pričakujemo v zameno. To je tisto, kar svet končno potrebuje. Iniciativo, ki nima nobenih ideoloških, materialnih ali drugih vzgibov. Ni bistveno, kaj o tem pravijo mediji. Bistveno je, da akcija ostaja čista, popolnoma neprofitna, nedenarna in nepovezana z nobeno korporacijo, religijo ali organizacijo," je izpostavil Sedmak.
Tako je bil Sedmak v sredo v zaporu v Novem mestu in v zaporu na Igu in tam objemal zapornike. V soboto so v kliničnem centru objemali bolnike.

Kot pravi, bi z veseljem objel tudi romske otroke iz Ambrusa, saj je bistveno sporočilo akcije in edina tu prisotna ideologija - "vsi smo enaki". Kot koordinator akcije se je postavil zgolj s tega razloga, da to razloži še drugim in da prepreči, da se akcija kdajkoli uporabi v kakršnekoli ideološke ali profitne namene. To se je že zgodilo, saj je, kot pravi, v soboto fantom oblečene v mehiška oblačila iz rok vzel plakate, na katere so napisali "zastonj objem + pet kuponov za mehiško restavracijo".