Obveščevalna služba na pomoč vinjenemu Jelcinu

Nedavno objavljeni pregled predsedovanja Billa Clintona je razkril podrobnosti o incidentu Borisa Jelcina. Ta naj bi med obiskom Bele hiše vinjen in pomanjkljivo oblečen taval po ulicah Washingtona.

Objavljeno
22. september 2009 13.39
Boris Jelcin
Ka. Ž.
Ka. Ž.
Washington - Dobri dve leti po smrti nekdanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina so na plan prišle informacije o njegovem „pivskem" incidentu med obiskom Bele hiše.

 

Leta 1995 se je med nočnim popivanjem uspel izogniti varnostnikom in odtaval na ulico. Člani obveščevalne službe so ga po napornem iskanju našli na bližnji aveniji. Oblečen je bil zgolj v spodnje perilo in skušal priklicati taksi - bojda si je zaželel pice.

 

 

Podrobnosti incidenta so v javnost pricurljale šele včeraj, ko je avtor Taylor Branch objavil zgodovinski pregled predsedovanja Billa Clintona. Ta temelji na 79 intervjujih, posnetih z nekdanjim predsednikom med leti 1993 in 2001.

 

Posnetki pogovorov so med drugim razkrili tudi podrobnosti Clintonovega dvournega pogovora z Alom Gorom, ko je leta 2000 izgubil volitve z Georgeom W. Bushom. Gore se je tedaj obregnil v Clintonovo afero z Monico Lewinsky, kar je med sogovornikoma sprožilo plaz medsebojnega obdolževanja, saj je bil Gore prepričan, da je bila Clintonova afera glavni razlog za polom na volitvah.