Ljubljana - Kranjska klobasa, ki velja za znameniti in kakovostni slovenski izdelek iz svinjskega mesa in slanine, ni več, kar je bila, ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) po opravljenih analizah vzorcev klobas, ki jih v naših trgovinah prodajajo za kranjske. Rezultati primerjalnega testa, ki so ga naredili konec lanskega leta na osmih, v trgovinah kupljenih vzorcih kranjskih klobas, ki jih proizvajalci in trgovci ponujajo kupcem, so zgovorni: nobena ne ustreza zahtevam iz pravilnika o kakovosti mesnih izdelkov, ki velja od leta 2002, vendar so ga začeli v praksi uporabljati šele s 1. januarjem letos.
Pravilnik so napisali na kmetijskem ministrstvu, kjer bi morali nadzirati njegovo izvajanje v praksi. V njem je namreč člen, ki določa parametre kakovosti kranjskih klobas, natančno je določeno, kaj sme oziroma mora vsebovati izdelek, da ga lahko poimenujemo kranjska klobasa. Rezultati so pokazali, da kranjske klobase sploh niso prave kranjske klobase: klobasa Mesnin dežele Kranjske in litijska klobasa vsebujeta preveč maščobe, kamniška in litijska tudi trde delce (hrustanec), klobasa mesarije Abakom je bila predolga in preveč prekajena, veliko pa jih je vsebovalo tudi aditive (stabilizatorje, dekstrozo, antioksidante, barvilo).
Več si preberite v sredini tiskani izdaji Dela