Od ženskega modrca do dihalne maske

Vsako leto oktobra ameriška revija Annals of Improbable Research, s sedežem na Harvardu, podeli nagrade za dosežke in raziskave, ki bolj kot za kaj drugega, poskrbijo za smeh.

Objavljeno
02. oktober 2009 19.06
Mo. B.
Mo. B.
Washington - Vsako leto oktobra ameriška revija Annals of Improbable Research, s sedežem na Harvardu, podeli nagrade za dosežke in raziskave. Nobelovo nagrado Ig (gre za besedno zloženko Nobelove nagrade in angleške besede 'ignoble', ki pomeni sramoten) je tudi letost prejelo, kar nekaj ljudi z zanimivimi domislicami.

Tako je nagrado za varovanje javnega zdravja prejela Elena Bodnar, ki je patentirali ženski modrc, ki ga lahko v trenutku spremenimo v dihalno masko. Ena košarica je namenjena lastnici modrca in druga tistemu, ki potrebuje njeno pomoč, piše spletni portal Telegraph.co.uk.

Irska policija je prejela nagrado za literaturo, saj je napisala več kot 50 kazni državljanu Poljske Prawu Jazdyu, ki je večkrat kršil prometne predpise. 'Prawo Jazdy' v poljskem jeziku pomeni vozniško dovoljenje.

Stephan Bolliger
, patolog iz univerze v Bernu je prijel nagrado za raziskavo v kateri je ugotavljal ali v pretepu hujšo poškodbo glave povzroči prazna ali polna steklenica piva. "Z obema lahko razbijemo človeško lobanjo, vendar so prazne steklenice bolj čvrste," je v elektronski pošti zapisal Bolliger in razložil, da se to zgodi zaradi pritisk piva in karbonata v polni steklenici.

Nagrado za gospodarstvo je prejel vodstveni kader islandskih bank, ki je dokazal, da lahko majhne banke v hipu postanejo velike in obratno.

Donald Unger iz Kalifornije pa je prijel nagrado za življenjsko delo, ker je več kot 60 let pokal členke na prstih leve roke - nikoli desne -, saj je želel dokazati, da ta navada ne povzroča artritisa.

Nagrado je prejel še kmet, ki je dokazal, da krava, ki nosi osebno ime, da več mleka, znanstvenik, ki je izračunal, zakaj noseče ženske ne morejo pasti, in mnogi drugi.