Odgovorni urednik Playboyja oproščen

Indonezijsko sodišče je oprostilo odgovornega urednika indonezijske izdaje Playboyja, ki je bil obtožen po zakonu o nespodobnem ravnanju.

Objavljeno
05. april 2007 12.45
Džakarta - Indonezijsko sodišče je oprostilo odgovornega urednika indonezijske izdaje Playboyja, ki je bil obtožen po zakonu o nespodobnem ravnanju. Erwinu Arnadi je grozila več kot dveletna zaporna kazen zaradi izdajanja revije Playboy s fotografijami žensk v spodnjem perilu, tudi z delno razgaljenimi prsmi, a nikoli povsem golimi. Sodnik je razsodil, da ne gre za pornografijo in Arnadija oprostil obtožb, kar pa je razburilo nekatere verske skrajneže.

Tožilstvo je trdilo, da je z objavo omenjenih fotografij Arnada škodoval morali naroda, kar pa je sodnik zavrnil. Islamske skrajneže, ki se jih je pred sodiščem zbralo več sto, je razsodba neprijetno presenetila in so vzklikali proti odločitvi sodišča, a do neredov ali nasilja ni prišlo. Varnostne ukrepe na in okoli sodišča so sicer dodatno okrepili s kakimi 600 policisti, pripravljene pa so imeli tudi vodne topove.

Omiljeno različico Playboyja v Indoneziji izdajajo kako leto, že od začetka pa je revija, ki ima sedež v ZDA, naletela na ostro nasprotovanje islamskih skrajnežev, čeprav nekateri indonezijski tabloidi objavljajo bolj eksplicitne fotografije. Skrajneži so tako kmalu po odprtju razbili okna in vrata uredništva v Džakarti, ki so ga nato premestili na Bali, kjer je večinsko prebivalstvo hindujsko. Indonezija ima sicer največ muslimanskega prebivalstva na svetu, 190 milijonov.