Odkrili še eno da Vincijevo stvaritev?

V Franciji strokovnjaki preučujejo portret mladega dekleta, ki je po mnenju mnogih delo Leonarda da Vincija. To naj bi dokazoval prstni odtis, ki ga je mogoče primerjati z odtisom na da Vincijevi umetnini St. Jerome v Vatikanu.

Objavljeno
13. oktober 2009 17.56
Š. Ro.
Š. Ro.
Pariz - Poznavalci slikarja Leonarda da Vincija so odkrili portret, ki je najverjetneje še eno neodkrito delo italijanskega umetnika. Na sliki mladega dekleta so namreč odkrili njegov prstni odtis.

Prstni odtis je preučeval laboratorij v Parizu, po mnenju strokovnjakov pa ga je mogoče primerjati z odtisom na eni od da Vincijevih umetnin v Vatikanu, in sicer St. Jerome. Ta je bila ustvarjena v začetku njegove kariere. Slika, ki so jo poimenovali Nemka iz začetka 19. stoletja, bi tako lahko dosegla vrednost več kot deset milijonov dolarjev, pred tem so jo ocenili na približno 19.000 dolarjev.

Umetniški strokovnjaki so prstni odtis odkrili na zgornjem robu na levi strani, gre pa za da Vincijev kazalec ali sredinec. Infrardeča analiza je pokazala tudi, da je odtis pustil levičar, kar pa je bil tudi italijanski umetnik.

Z ženskim portretom, ki je razstavljen v dvorcu Winsor Castle, bi lahko potegnili tudi stilske vzporednice. Oblačila in frizura portretiranke namreč spominjajo na milansko modo iz 15. stoletja. Na takšen čas so pokazale tudi karbonske analize dela.

Profesor umetnostne zgodovine na univerzi v Oxfordu in poznavalec da Vincija Martin Kemp je prepričan, da je na sliki upodobljena Bianca Sforza, hči milanskega kneza Ludovica Sforze in njegove ljubimke Bernardine de Corradis.

 

Portret so leta 1998 prodali v New York, kjer ga je leta 2007 odkupil kanadski publicist Peter Silverman. Prav slednji je verjel, da je portret nekaj posebnega, zato ga je v natančnejšo preučitev poslal dr. Nicholasu Turnerju iz londonskega British Museuma.