Odprava plašečih lasulj na sodiščih

Predsednik sodišča Anglije in Walesa razmišlja o odpravi belih kodrastih lasulj iz konjske žime. Morda bo tradicionalna oprava odpravljena v celoti.

Objavljeno
05. januar 2007 21.15
Lasulja na Britanskem sodišču
London - Predsednik sodišča Anglije in Walesa baron Nicholas Phillips razmišlja o odpravi belih kodrastih lasulj iz konjske žime, s katerimi sodniki in odvetniki vstopajo v britanske sodne dvorane vse od 17. stoletja. Morda pa bo tradicionalna oprava, ki jo poleg bele lasulje sestavlja še rdeča ali črna svilena halja ter nekateri ceremonialni dodatki, odpravljena v celoti.

Phillips, ki je pred imenovanjem za predsednika sodišča menil, da je omenjena oprava smešna, ter predlagal, naj Velika Britanija sledi zgledu Francije ter odpravi lasulje, razkošne halje pa nadomesti s preprostimi svilenimi, naj bi o tem vprašanju odločil v nekaj mesecih. O spremembah v britanskem sodstvu razmišljajo po raziskavi, s katero so ugotovili, da lasulje in halje ljudi plašijo.

Ali se bo tradicionalna oprava na kazenskem sodišču opravila?

Odvetniki sicer pričakujejo, da se bo tradicionalna oprava ohranila le na kazenskem sodišču. Tam je še posebej pomembna, saj poleg posebne teže, ki jo daje sodišču, odvetnikom zagotavlja tudi določeno mero anonimnosti. Zaradi preobleke, ki jo nosijo na sodišču, jih je namreč na cesti težje prepoznati. Enaka oblačila za vse odvetnike pa te tudi izenačujejo v očeh porotnikov, saj nanje tako ne more vplivati odvetnikov oseben stil oblačenja, česanja in podobno, je pojasnil vodilni londonski kazenski odvetnik John Cooper, sicer član pravosodnega sveta, ki zastopa interese odvetnikov.

Hierarhične barve halj

Barva halj britanskih sodnikov in odvetnikov je danes strogo določena. Višji sodniki nosijo rdečo za kazenske primere in črno za civilno in družinsko pravo. Poleti smejo nekateri sodniki nositi tudi modro in vijolično, prav vsi pa se morajo odeti v škrlatno na dneve, kot je kraljičin rojstni dan ter ob nekaterih drugih praznikih. Za razkošno garderobo ima sodnik višjega sodišča na voljo 22 tisoč evrov, sodnik okrožnega sodišča pa 15 tisoč evrov. Že običajna lasulja sicer stane kakih 1.200 evrov, dolga, posebej razkošna različica, ki se uporablja za posebne priložnosti, pa je vredna do 3 tisoč evrov.

Izginjajoče lasulje

Na drugih področjih britanskega javnega življenja lasulje počasi izginjajo. Predsednik spodnjega doma parlamenta je razkošno lasuljo odložil leta 1992, predsednik zgornjega doma pa leta 1998. Tudi sodni lordi, člani najvišjega britanskega prizivnega sodišča, lasulj ne nosijo več.