Adventne kroglice

Pričakujoče oči otrok nas lahko spodbudijo, da si pripravimo adventni koledar za dni, ki še manjkajo do božičnega praznovanja. Temu se nima smisla upirati. Naj bo vseeno sladko in zdravo.

Objavljeno
14. december 2008 09.33
Adventne kroglice
Mojca Koman
Mojca Koman
Štejemo in odštevamo 10, 9, 8, 7 ....... 3, 2, 1, 0 , vzlet! Takšno odštevanje se pri nas sliši nekajkrat na dan, saj raketoplani vzletajo v vesolje kot po tekočem traku. »Sezuj si čevlje, umij si roke, štejem samo do tri,« pogosto rečem sama. Nekajkrat na dan. Želim si, da mi ne bi bilo treba. En prstek, dva prsta, trije prsti, tudi to preštevamo večkrat na dan. Vešči smo štetja celo v nasprotni smeri. Potem smo odštevali dneve: »Mami, koliko dni je še do miklavža?« se je neutrudno slišalo vsak dan, večkrat na dan. Zdaj vneto in sladko odštevamo dneve do božiča. Pričakujoče oči otrok nas lahko spodbudijo, da si pripravimo adventni koledar za dni, ki še manjkajo do božičnega praznovanja. Temu se nima smisla upirati. Naj bo vseeno sladko in zdravo.


Adventne kroglice



Sestavine za 40 kroglic:

100 g mletih mandljev

100 g drobno narezanih suhih marelic

100 g zdrobljenih (polnozrnatih) piškotov

80 g čokolade

50 g masla

sok polovice pomaranče

50 g mletih mandljev za okras




  1. Nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici pri nižji moči stalimo čokolado z maslom, dodamo mandlje, suhe marelice, piškote in sok pomaranče. Zmešamo in ohladimo.

  2. Oblikujemo za grižljaj velike kroglice in jih povaljamo v mletih mandljih.

  3. Kroglice se v hladilniku obdržijo tudi dva tedna.

Različica: Adventne kroglice lahko naredimo tudi brez mletih piškotov in čokolade. Mletim oreščkom primešamo drobno narezane suhe fige ali datlje, po želji kandirano sadje, kandirano lupinico pomaranče in limone, odišavimo s cimetom in klinčki ter dodamo po potrebi še malo medu.



Otroci naj mešajo zmes ter oblikujejo in povaljajo kroglice v mletih oreščkih. Za lepši videz izberimo bleščeče papirnate košarice (modelčke), v katere naložimo kroglice, jih shranimo v hladilniku in si privoščimo vsak dan po eno.