Rostbif v listnatem testu
Sestavine
400 g rostbifa
400 g svežih šampinjonov
4 rezine pršuta
200 g listnatega testa, 2 rumenjaka
gorčica
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Govedino z vseh strani popečemo na vročem olju (minuto na vsaki strani). Nato jo odstavimo, premažemo z gorčico in pustimo, da se ohladi. Šampinjone sesekljamo v mešalniku in jih v vroči ponvi popečemo, da voda, ki jo spustijo, povre.
Kos prozorne folije položimo na pult, po njej razporedimo rezine pršuta in po pršutu enakomerno potresemo gobe. Na sredino položimo meso in ga previdno s pomočjo folije tesno ovijemo v gobe in pršut. Rulado postavimo v hladilnik za 10–15 minut.
Medtem testo tanko razvaljamo. Rulado odvijemo iz folije. Rumenjaka razžvrkljamo, s čopičem premažemo robove testa in na sredino položimo meso. Testo zavijemo in ga položimo v pekač z zavito stranjo navzdol (da se nam med peko ne odpre). Nato z rumenjakom premažemo celo rulado in jo postavimo v hladilnik še za 5 minut. Pred peko jo še enkrat premažemo z rumenjakom in nato pečemo 35–40 minut. Ko je gotova, jo pustimo počivati 10 minut, nato pa narežemo na tanke rezine in postrežemo.
Angleška jabolčna pita
Sestavine
4 večja jabolka
2 žlici limonovega soka
2 žlici rjavega sladkorja
testo
115 g moke
50 g kokosa
55 g ovsenih kosmičev
20 g rjavega sladkorja
100 g masla
vaniljev sladoled
Priprava
Jabolka olupimo, narežemo na tanjše rezine in skupaj z limonovim sokom in sladkorjem podušimo. Dušimo tako dolgo, da se zmehčajo.
V posodi zmešamo moko, kokos, ovsene kosmiče in sladkor.
Maslo raztopimo in z njim prelijemo suhe sestavine. Premešamo, da dobimo drobtine.
Pečico segrejemo na 180 °C. Model premera 24 cm namastimo in vanj damo jabolka. Čeznje potresemo drobtine iz suhe mase.
Pečemo 30 minut, da se pita zlatorjavo zapeče. Postrežemo s sladoledom.