Bakala in kroštole

Istrska kuhinja je bila zelo, zelo revna, zato so gospodinje morale biti iznajdljive, da so vsak dan na krožnik naložile nekaj drugega. Uporabile so veliko domišljije, da so spremenile videz hrane.

Objavljeno
01. februar 2011 13.38
Ingrid Mahnič, odprta kuhinja
Ingrid Mahnič, odprta kuhinja
Bakala na belo (polenovka na belo)

Sestavine

400 g polenovke
3 do 5 dcl oljčnega olja
2 stroka česna
lovorov list
sol, poper

Priprava

Suh bakala stolčemo do mehkega in čez noč namočimo.
Kuhamo ga v slani vodi z lovorovim listom, dokler se ne zmehča. Še toplemu odstranimo kožo in kosti.
Koščke ribe damo v visok lonec, nato jo z lesenim peštavnikom tolčemo in sproti dolivamo olje.
Ko polenovka neha piti olje in je mehka kot pire, je bakala gotov.
Serviramo ga kot namaz ali ponudimo s polento, testeninami in zelenjavo.


Kroštole (flancati)

Sestavine

500 g moke
½ dcl oljčnega olja
2 jajci
100 g sladkorja, 10 g soli
naribana limonina lupinica
0,3 dcl žganja
8 dcl olja za cvrenje
20 g vaniljevega sladkorja za posip

Priprava

Sladkor in jajci dobro stepemo, da dobimo enakomerno maso, dodamo sol, žganje, limonino lupinico in olje.
Med mešanjem enakomerno dodajamo presejano moko, da dobimo maso približno enake gostote kot za domače testenine (da jo lahko zvaljamo).
Testo razdelimo na tri ali štiri dele. Vsak del posebej razvaljamo na tanko plahto. Z nazobčanim kolescem jo razrežemo na pravokotnike, vsakega po sredini prerežemo in skozi luknjo potegnemo daljši konec pravokotnika, da dobimo zanimivo obliko.
Kroštole ocvremo v vročem olju, da porumenijo. Nato jih posipljemo s sladkorjem in ponudimo.