Bamija
Sestavine
1 kg telečjega mesa
½ kg čebule
150 g suhe bamije (okre)
1 dcl oljčnega olja
sol
poper
mleta paprika
Priprava
Suho bamijo namakamo v vodi 3 do 4 ure. Čebulo sesekljamo in prepražimo na olju, dodamo meso, zrezano na manjše koščke, in začinimo. Pustimo, da se duši na zmerni temperaturi. Ko je meso napol gotovo, dodamo odcejeno bamijo. Dušimo naprej na zmerni temperaturi, in če je treba, prilivamo vodo, vendar samo po približno pol decilitra. Potem ko dodamo bamijo, jedi ne smemo več mešati s kuhalnico, občasno le potresemo lonec. Pred koncem po potrebi še dodatno začinimo.
Solata iz surove pese
Sestavine
4 gomolji pese
strok česna, sol
olje
kis
Priprava
Peso olupimo in naribamo na kolobarje. Dodamo česnovo pasto, ki jo naredimo tako, da česen z grobo soljo stremo v možnarju. Premešamo in počakamo deset minut, da se okusi prepojijo. Prilijemo olje in kis, še enkrat premešamo in ponudimo kot svežo solato k bamiji.
Hošef
Sestavine
500 g suhih sliv
200 g sladkorja
3 nageljnove žbice
½ l vode
Priprava
Slive operemo, damo v lonec, dodamo sladkor, nageljnove žbice in vodo. Kuhamo, dokler se slive ne potopijo na dno.
Hošef lahko postrežemo topel ali hladen.