Bamija, solata iz surove pese in hošef

V osnovi je Bosanska hrana je v osnovi zelo lahka, saj se pri kuhi uporablja malo začimb, če pa že, se jih dodaja večinoma takrat, ko je jed pripravljena. Zelo malo je ocvrte hrane, temveč se  jedi počasi dušijo. Pogosto se uporablja sezonska zelenjava in sadje.

Objavljeno
15. februar 2011 17.17
Edita Svraka, odprta kuhinja
Edita Svraka, odprta kuhinja
Bamija

Sestavine

1 kg telečjega mesa
½ kg čebule
150 g suhe bamije (okre)
1 dcl oljčnega olja
sol
poper
mleta paprika

Priprava

Suho bamijo namakamo v vodi 3 do 4 ure. Čebulo sesekljamo in prepražimo na olju, dodamo meso, zrezano na manjše koščke, in začinimo. Pustimo, da se duši na zmerni temperaturi. Ko je meso napol gotovo, dodamo odcejeno bamijo. Dušimo naprej na zmerni temperaturi, in če je treba, prilivamo vodo, vendar samo po približno pol decilitra. Potem ko dodamo bamijo, jedi ne smemo več mešati s kuhalnico, občasno le potresemo lonec. Pred koncem po potrebi še dodatno začinimo.

Solata iz surove pese

Sestavine

4 gomolji pese
strok česna, sol
olje
kis

Priprava

Peso olupimo in naribamo na kolobarje. Dodamo česnovo pasto, ki jo naredimo tako, da česen z grobo soljo stremo v možnarju. Premešamo in počakamo deset minut, da se okusi prepojijo. Prilijemo olje in kis, še enkrat premešamo in ponudimo kot svežo solato k bamiji.

Hošef

Sestavine

500 g suhih sliv
200 g sladkorja
3 nageljnove žbice
½ l vode

Priprava

Slive operemo, damo v lonec, dodamo sladkor, nageljnove žbice in vodo. Kuhamo, dokler se slive ne potopijo na dno.
Hošef lahko postrežemo topel ali hladen.