Bistvo je očem nevidno

Simona in Miha Jakopin sta si uredila prijetno in polno življenje, čeprav je Miha slep, Simona pa zelo slabovidna. Ves čas sta skupaj, drug drugemu v oporo. Oba rada kuhata, zato v njunem domu vsak dan zadiši po čem dobrem.

Objavljeno
06. november 2009 17.39
Jedilnik zakoncev Jakopin
Jedilnik zakoncev Jakopin
Bučkina juha

Sestavine za 2 osebi:
  • 1 večja bučka
  • 1 l jušne osnove
  • sol, poper, lovorov list
  • pol dl sladke smetane
  • pol kisle smetane

Priprava:
1 Bučke narežemo na kocke in jih prepražimo. Ko se obarvajo, jih zalijemo z jušno osnovo, dodamo lovorov list, sol in poper ter zavremo.
2 Kuhane pretlačimo, jih pretlačimo s paličnim mešalnikom ter dodamo kislo in sladko smetano. Zraven lahko ponudimo popečen na kocke narezan kruh.

Puranji zvitki s pršutom in mocarelo

Sestavine za 2 osebi:
  • 2 puranja zrezka
  • 4 rezine pršuta
  • 2 lističa topljenega sira
  • mocarela
  • vegeta, sol, poper, rdeča paprika, kari
  • in mleti česen

Priprava:

1 Zrezka splaknemo pod hladno vodo, ju malo potolčemo in začinimo z vsemi začimbami.
2 Na vsakega položimo listič topljenega sira in po dve rezini pršuta. Zrezka prepognemo, spnemo z zobotrebci in potresemo z mocarelo. Položimo ju v pomaščen pekač in v pečici na 180°C pečemo približno 30 minut.
3 Postrežemo s krompirjem v smetanovi omaki.

Čokoladni sufle

Sestavine za 2 osebi:

  • 125 g mlečne čokolade
  • 125 g masla
  • 2 jajci
  • 3 rumenjaki
  • 60 g sladkorja
  • 25 g moke

Priprava:
1 Modelčke za sufle - lahko tudi skodelice za kavo - namastimo z maslom in postavimo v hladilnik.
2 Čokolado nasekljamo in jo skupaj z maslom raztopimo nad vodno kopeljo. Jajci, rumenjake, sladkor in ščepec soli penasto stepemo z električnim mešalnikom. Dodamo raztopljeno čokolado in z lopatko nežno primešamo moko.
3 Z maso do polovice napolnimo ohlajene modelčke in spet postavimo v hladilnik. Najbolje je, da pečemo naslednji dan.
4 Pečemo v ogreti pečici pri 170°C približno 15 minut. Paziti moramo, da se masa preveč ne zapeče, saj mora biti sredina še malo tekoča.
5 Zraven ponudimo vaniljev sladoled ali še bolje vaniljevo kremo.

Iz priloge Odprta kuhinja!