Bliža se jesen....

Sprehod po tržnici razodene nepreklicni bližnji prihod jeseni, saj stojnice krasijo že prve jesenske buče. Zdajšnji čas nam ponuja vsakega po malem - okuse poletja in okuse jeseni, ki jih zlahka združimo v zanimive in okusne jedi.

Objavljeno
28. avgust 2009 15.44
Mojca Koman
Mojca Koman
Vsak dan opazimo, da bo kmalu jesen. V vročem poletju smo se soncu bolj ali manj izogibali, se raje zadrževali v prijetni senci dreves, oživeli pa šele z večernim hladom. Za prve septembrske dni (in za tiste dneve, ki že močno dišijo po septembru, kar današnji zagotovo je), vse to ne drži več. Sonce nima več tolikšne moči, nam prija in zvečer nam lahka jopica ni prav nič odveč.

Bučna juha s paradižnikom in rožmarinom, babičini skutni cmoki s slivami

Sestavine za 4 osebe:
     Za juho:

  • 1 buča patišonka (ali poljubna sorta buče),
  • 1 čebula,
  • 2-3 paradižniki,
  • 1 rdeč korenček,
  • 1 rumen korenček,
  • 1 žlica olja,
  • 1 manjša vejica zelene z listi,
  • 2 lista luštreka,
  • 1 manjša vejica rožmarina,
  • sol, poper,
  • juha ali voda

  
  
za cmoke:

  • 250 g skute,
  • 1 jajce,
  • ščep soli,
  • 3 žlice pšeničnega zdroba,
  • 300 g moke,
  • pol kg sliv,
  • sladkor (najbolje kocke),
  • maslo,
  • drobtine,
  • med po okusu


Priprava:
1 V posodo stresemo skuto, jajce, sol, pšenični zdrob in moko. Zamešamo gladko testo, po potrebi in odvisno od vlažnosti skute dodamo še malo moke. Posodo pokrijemo in pustimo testo počivati pol ure, da se pozneje ne bo trgalo.
2 Bučo po potrebi olupimo (patišonke ni treba lupiti), odstranimo semenje in narežemo na kocke. Čebulo, korenček in paradižnik grobo narežemo.
3 Na olju rahlo prepražimo čebulo, dodamo vso preostalo zelenjavo, pražimo še dve minuti, nato zalijemo z vodo ali juho, začinimo z zeleno, luštrekom, rožmarinom in pokrito kuhamo 15 minut.
4 Spočito testo za cmoke razvaljamo, razrežemo na kvadrate, na sredino vsakega položimo izkoščičeno slivo, v sredico vstavimo kocko sladkorja ali naložimo žličko sladkorja in čvrsto zavijemo s testom, da dobimo cmok.
5 Vodo za cmoke solimo, zavremo, v krop previdno vstavljamo cmoke in jih na šibkem ognju kuhamo 15 minut.
6 Iz juhe odstranimo zelišča, juho pa po želji pretlačimo s paličnim mešalnikom. Solimo in popopramo.
7 Skuhane cmoke preložimo na servirni krožnik ter prelijemo z zabelo iz drobtinic in masla. Ponudimo s sladkorjem ali z medom po bučni juhi.


Koristen nasvet

V testo za cmoke vstavimo poljubno sezonsko sveže sadje (marelice, višnje, slive) ali sadje iz kompota (marelice, breskve). Recept je uporaben tudi za hitro sladico, pri čemer pripravimo malo mehkejše testo. V tem primeru testa ni treba dati počivati, v krop pa ga vstavljamo z žlico kot žličnike. Ponudimo zabeljeno z drobtinicami in medom.

Iz priloge Odprta kuhinja!