Bogastvo jeseni na krožniku

Vsako jabolko ni za vsako jed, vedo izkušeni kuharski mojstri. Iz njih pripravljamo čežano, kompote, sokove, kis, manj znano pa je, kako odlično se podajo k svinjini, perutnini, divjačini.

Objavljeno
30. september 2009 16.52
Ona
Ona
Založba Kmečki glas je izdala poučno knjigo Jabolko na dan avtorjev Boštjana Godca in Andreja Goljata. Izmed zanimivih kuharskih receptov ponujamo v pokušnjo tri.

Polnozrnati opečenec z jabolki in rakovimi repki


Potrebujemo:

  • 200 g jabolk,
  • 4 rezine polnozrnatega opečenca,
  • 2 žlici navadnega jogurta z manj maščobe,
  • 120 g rakovih repkov iz slanice,
  • koper,
  • sol in mleti poper.


Priprava:
Jogurt začinimo s soljo in poprom, premešamo in namažemo po rezinah opečenca. Umita jabolka narežemo na četrtine, odstranimo pečke in narežemo na lističe. Z njimi prekrijemo namazane opečence, obložimo z rakovimi repki, potresemo s sesekljanim svežim koprom in poljubno okrasimo ter ponudimo.


Nadevani svinjski kotlet v jabolčni omaki


Potrebujemo:

  • 600 g svinjskih kotletov brez hrbtne kosti,
  • 80 g šunke,
  • 80 g sira,
  • sol,
  • mleti poper;

     za jabolčno omako:

  • 500 g jabolk,
  • 40 g masla,
  • 1 dcl belega vina,
  • 20 g bele moke,
  • sladkor po potrebi,
  • koromačevo seme,
  • limonino lupinico in
  • sol.


Priprava:
Narezanim svinjskim kotletom zarežemo žepe, jih napolnimo z rezinami šunke in sira ter jih opečemo na vroči maščobi. Jabolka olupimo, razpolovimo, odstranimo pečke, narežemo na manjše krhlje, stresemo v kozico ter zalijemo z vinom in toliko vode, da so pokrita. Jabolka skuhamo: ko se razpustijo, kuhamo še toliko časa, da tekočina nekoliko izhlapi. S paličnim mešalnikom jih pretlačimo. Posebej v kozici razpustimo maslo, dodamo moko in jo pražimo do svetle rjave barve, dodamo jabolčni pire, premešamo, dodamo sesekljano koromačevo seme in limonino lupinico, solimo, po potrebi dodamo sladkor in dobro prekuhamo. Kotlete vložimo v jabolčno omako, jih dušimo še deset minut in ponudimo z izbrano prilogo.


Nadevana jabolka s čokoladno omako


Potrebujemo:

  • 600 g jabolk (4 jabolka),
  • 150 g sladkorja,
  • 4 dcl vode,
  • 2 dcl belega vina,
  • 4 dcl jagodnega sladoleda,
  • 100 g temne čokolade,
  • 1 dcl sladke smetane,
  • limonino lupinico,
  • cimetovo skorjo in
  • klinčke.


Priprava:
Jabolka olupimo tako, da na vrhu pustimo pecelj in krog olupka s premerom dva cm. Jabolka izdolbemo s spodnje strani tako, da izrežemo sredico in da ostanejo stene debele en cm. Skuhamo jih (ne preveč) v sladkorni vodi z dodatkom belega vina, limonine lupine, cimetove skorje in klinčkov. Kuhana jabolka ohladimo, osušimo, izdolbene dele napolnimo s sladoledom, postavimo na krožnik, prelijemo s stopljeno čokolado, ki smo ji dodali sladko smetano, poljubno dekoriramo in ponudimo.