Sestavine za en obrok:
- 60 g govejega stegna
- 60 g svinjskega plečeta
- 60 g mesa divjačine
- 10 ml rastlinskega olja
- 120 g čebule
- 50 g sveže paprike
- 50 g svežega paradižnika
- 100 g krompirja
- 20 g česna
- sol
- dodatek jedem
- mlet črni poper
- mleta rdeča paprika mleta
- lovorov list
- brinove jagode
- peteršiljev list
- majaron
- rožmarin
- timijan
- mleta kumina
- oster čili
- 0,70 ml rdečega vina
Priprava:
1 Čebulo očistimo in drobno sesekljamo.
2 Vsako meso posebej narežemo na kocke, prav tako krompir.
3 Papriko očistimo semen in jo narežemo na majhne kocke. Paradižnik za minuto položimo v vrelo vodo, potem mu odstranimo kožico in semena ter ga narežemo na majhne kocke.
4 Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo govedino in jo dobro prepražimo. Primešamo divjačino in svinjino ter še malo prepražimo, da meso spusti lasten sok. Zalijemo s fondom, začinimo in dušimo, da se meso zmehča do polovice.
5 Dodamo olupljen na kocke narezan krompir in svežo papriko, pozneje dodamo paradižnik in dušimo do mehkega. Na koncu, če nam je všeč, dodamo sesekljane feferone in drobno sesekljan peteršilj.
6 Po potrebi še začinimo in zalijemo z rdečim vinom. Okus pravega bograča mora biti izrazit, da nas z vsako žlico prijetno ogreje in razvedri.
Buhtelj
Sestavine za deset kosov:
- 500 g moke T-500
- 2 dl mleka
- 1 dl vode
- 0,5 dl rastlinskega olja
- 30 g kvasa
- 15 g sladkorja
- 9 g soli
- marmelada za nadev
- margarina za mazanje modela
Priprava:
1 Vse surovine damo v posodo, jih zamesimo, da testo odstopi od posode. Testo damo na mizo in ga pregnetemo v hleb. Pustimo, da nekaj časa počiva.
2 Nato ga razdelimo na deset enakih kosov in vsakega posebej razvaljamo ter nadevamo s približno desetimi grami marmelade in zavijemo. Stisnemo testo z dveh nasprotnih strani, nato še z drugih dveh, tako, da je marmelada v sredini.
3 Zlagamo jih v pekač, ki smo ga prej dobro namazali z margarino. Zlagamo jih tako, da so zaključki na dnu, polagamo jih tesno skupaj. Pustimo, da vzhajajo od 20 do 30 minut.
4 Pred pečenjem jih še namažemo z vodo ali jajcem, damo v pečico, ogreto na 220-230 °C. Pečemo jih približno 20-30 minut. Ko so pečeni, jih ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.
Iz priloge Odprta kuhinja!