Bograč, da te kap!

Ko smo obiskali naše vrle vojake, je bil za malico ravno okusen bograč. Zraven smo dobili sveže pečen kruh iz njihove premične proizvodnje, kdor pa se je hotel posladkati, je dobil še topel buhtelj. Bograč je bil izjemno okusen. Pa dober tek!

Objavljeno
23. oktober 2009 18.09
Jedilnik Slovenske vojske
Jedilnik Slovenske vojske
Bograč

Sestavine za en obrok:

  • 60 g govejega stegna
  • 60 g svinjskega plečeta
  • 60 g mesa divjačine
  • 10 ml rastlinskega olja
  • 120 g čebule
  • 50 g sveže paprike
  • 50 g svežega paradižnika
  • 100 g krompirja
  • 20 g česna
  • sol
  • dodatek jedem
  • mlet črni poper
  • mleta rdeča paprika mleta
  • lovorov list
  • brinove jagode
  • peteršiljev list
  • majaron
  • rožmarin
  • timijan
  • mleta kumina
  • oster čili
  • 0,70 ml rdečega vina


Priprava:
1 Čebulo očistimo in drobno sesekljamo.
2 Vsako meso posebej narežemo na kocke, prav tako krompir.
3 Papriko očistimo semen in jo narežemo na majhne kocke. Paradižnik za minuto položimo v vrelo vodo, potem mu odstranimo kožico in semena ter ga narežemo na majhne kocke.
4 Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo govedino in jo dobro prepražimo. Primešamo divjačino in svinjino ter še malo prepražimo, da meso spusti lasten sok. Zalijemo s fondom, začinimo in dušimo, da se meso zmehča do polovice.
5 Dodamo olupljen na kocke narezan krompir in svežo papriko, pozneje dodamo paradižnik in dušimo do mehkega. Na koncu, če nam je všeč, dodamo sesekljane feferone in drobno sesekljan peteršilj.
6 Po potrebi še začinimo in zalijemo z rdečim vinom. Okus pravega bograča mora biti izrazit, da nas z vsako žlico prijetno ogreje in razvedri.


Buhtelj


Sestavine za deset kosov:

  • 500 g moke T-500
  • 2 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 0,5 dl rastlinskega olja
  • 30 g kvasa
  • 15 g sladkorja
  • 9 g soli
  • marmelada za nadev
  • margarina za mazanje modela


Priprava:
1 Vse surovine damo v posodo, jih zamesimo, da testo odstopi od posode. Testo damo na mizo in ga pregnetemo v hleb. Pustimo, da nekaj časa počiva.
2 Nato ga razdelimo na deset enakih kosov in vsakega posebej razvaljamo ter nadevamo s približno desetimi grami marmelade in zavijemo. Stisnemo testo z dveh nasprotnih strani, nato še z drugih dveh, tako, da je marmelada v sredini.
3 Zlagamo jih v pekač, ki smo ga prej dobro namazali z margarino. Zlagamo jih tako, da so zaključki na dnu, polagamo jih tesno skupaj. Pustimo, da vzhajajo od 20 do 30 minut.
4 Pred pečenjem jih še namažemo z vodo ali jajcem, damo v pečico, ogreto na 220-230 °C. Pečemo jih približno 20-30 minut. Ko so pečeni, jih ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Iz priloge Odprta kuhinja!