Bolj po primorsko

Postrvji file po sredozemsko in krompirjev file z jogutrom predstavljata danšnji obrok Denisa Avdića, ki nas je popeljal skozi tedenski jedilnik z enostavno pripravljenimi dobrotami in tu in tam zvito idejo!

Objavljeno
28. september 2009 19.16
Jedilnik Denisa Avdića
Jedilnik Denisa Avdića
Postrvji file po sredozemsko

Sestavine za 4 do 6 oseb:
  • 4 očiščeni postrvji fileji
  • 2 rdeči papriki
  • 1 koromač
  • 1 limona
  • 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 žlici suhega belega vina
  • sol, bel poper

Priprava:
1 Papriki očistimo, razpolovimo, razsemenimo in zrežemo na nekoliko širše rezance.
2 Koromač očistimo, zrežemo na rezine, te pa na rezance, kakor papriki.
4 Štiri večje kose aluminijaste folije s kuhinjskim čopičem namažemo z oljem. Na sredini naredimo posteljico iz narezane zelenjave, na katero položimo po en postrvji file.
5 Limono razkosamo na osmine, vsak ribji file pa obložimo s po dvema krhljema. Vse začinimo s soljo in sveže mletim poprom, pokapljamo z oljčnim oljem in belim vinom. Folijo nepredušno zapremo, zvitke pa za 20 minut postavimo v pečico, segreto na 180 °C.
Opomba: Jed navadno ponudimo neposredno iz pečice; zvitke položimo na krožnike, potem pa si vsakdo sam odpre zvitek, da uživa tudi v vonjavah.


Krompirjev pire z jogurtom


Sestavine za 4 osebe:

  • 900 g krompirja
  • 50 g masla
  • 50 g jogurta
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • nekaj lističev mete


Priprava:
1 Krompir operemo, olupimo, zrežemo na četrtine in pristavimo v hladni vodi. Zavremo, solimo in skuhamo do mehkega; navadno zadostuje 25 minut.
2 Kuhan krompir odcedimo, potem pa ga za minut dve pristavimo, da se izpari.
3 Meto drobno sesekljamo.
4 Izparjenemu krompirju dodamo na koščke zrezano maslo, potem pa ga gladko pretlačimo. Primešamo mu jogurt, sveže mlet beli poper in sesekljano meto ter penasto premešamo.

 

Iz priloge Opdrta kuhinja!